menjačnica
Foto: Shutterstock

Kada je tokom proteklog praznika u menjačnici na benzinskoj pumpi u blizini srpsko-hrvatske granice ugledao natpis sa istaknutim otkupnim kursom evra od svega 114,84 dinara, čitalac N1 zapitao se da li je, možda, nezakonito da se evro od građana otkupljuje po ovako niskoj ceni.

U Narodnoj banci Srbije portalu N1 su odgovorili da ovaj menjač nije bio u prekršaju i da je kurs utvrđen u skladu sa važećim propisima. A kakva je situacija sa ostalima?

„Važećom Odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova propisano je da u kursnoj listi javnog poštanskog operatora i ovlašćenog menjača kupovni kurs po jedinici strane valute – evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto, odnosno prodajni kurs po jedinici strane valute – evra ne može da bude viši od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto“, kažu za portal N1 u Narodnoj banci Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Istom Odlukom propisano je i da pri otkupu ili prodaji stranog novca ovlašćeni menjači mogu da naplate proviziju u maksimalnom iznosu od jedan odsto.

„Imajući navedeno u vidu, a s obzirom da je na dan 17. aprila 2023. godine srednji zvanični kurs iznosio 117,2892 dinara za jedan evro, kupovni kurs ovlašćenih menjača se uz primenu gore navedenog ograničenja mogao kretati do 115,8231 dinara za jedan evro, odnosno, ukoliko je primenjena provizija od jedan odsto, mogao se kretati do 114,6649 za jedan evro, što znači da je kupovni kurs od 114,84 dinara koji ste naveli u svom pitanju bio u propisanom rasponu“, pojasnili su u NBS.

To znači da, kako su istakli, nije bilo prekršaja u menjačnici s početka priče kada je reč o formiranju otkupnog kursa evra od 114,84 dinara.

U NBS ističu da je tokom 2022. sprovedeno više kontrola i da su ovlašćene menjačnice pravilno iskazivale i prodajni, i otkupni kurs evra.

„Tokom 2022. godine izvršena je 481 kontrola menjačkog poslovanja ovlašćenih menjača radi provere i utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti obavljanja menjačkih poslova u skladu sa propisima kojima se uređuje menjačko poslovanje uključujući i propise kojima se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma u obavljanju menjačkih poslova. U postupku kontrole nisu utvrđene povrede propisa koji uređuju menjačko poslovanje koje se odnose na formiranje kursne liste za valutu evro – a u skladu sa navedenim rasponom kurseva“, rečeno je portalu N1 u NBS.

Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Međutim, u martu prošle godine, podsetimo – kontrole NBS pokazale su nepravilnosti u radu pojedinih menjačnica koje su čak i privremeno zatvorene. U centralnoj banci pojašnjavaju da se te nepravilnosti nisu odnosile na formiranje kursa za evro.

Opširnije pročitajte na N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar