Foto: Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije/screenshot

Gradnja tunela koji će povezati Savsku i Dunavsku padinu, najavljena svojevremeno za ovu godinu, donosi i promene na području oko trase budućeg tunela, piše eKapija.

Izvor: eKapija

Grad Beograd stavio je na rani javni uvid Elaborat plana detaljne regulacije područja između trase tunela i ulica Kraljice Natalije, Balkanske i Gavrila Principa. Elaborat koji je izradio Urbanistički zavod Beograda na ranom javnom uvidu biće do 25. januara, navodi portal eKapija.

Cilj plana je, kako se navodi u dokumentaciji, unapređenje standarda stanovanja i poslovanja i podizanje nivoa saobraćajne opremljenosti i kapaciteta tehničke infrastrukture za planiranu izgradnju.

Prema planu, koju obuhvata površinu od oko 5,9 hektara, Ulica Gavrila Principa imaće dve saobraćajne trake po smeru. Ulice Kraljice Natalije, Balkanska i Lomina ulice se zadržavajuu okviru postojeće regulacije.

Parking

Kada je reč o parkiranju, navedeno je da se zbog deficita u mestima za parkiranje za postojeće višespratne objekte u granici plana zadržava ukupno 145 parking mesta za podužno parkiranje u regulaciji javnih saobraćajnih površina, s tim da će, s obzirom da je u toku izrada plana za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu u periodu od 2019-2029. godine u opštini Savski venac, doći do korekcije broja i položaja parking mesta, navodi eKapija.

Drvoredi

U planu je i dodatno ozelenjavanje ulica, pa se tako u ulicama Kraljice Natalije i Lominoj planira dopuna postojećeg jednostranog drvoreda novim sadnicama drveća, dok se postojeće mobilne žardinjere u Balkanskoj ulici sa drvećem manjih dimenzija u formi drvoreda zadržavaju, uz mogućnost postavljanja drvoreda i sa druge strane ulice kao i podizanje novih drvoreda.

Radiće se i na poboljšanju vodovodne, kanalizacione i elektro mreže, povećanjem obima cevovoda, kao i gradnjom sekundarne kanalizacione mreže, podzemnih vodova i daljom izgradnjom toplovodne mreže.

Kompleks socijalne zaštite

Plan predviđa i izgradnju kao i rekonstrukciju objekata javnih službi, s obzirom na planirano povećanje broja stanovnika sa 1.436 na 2.355.

Planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojećeg predškolskog objekta „Princeza Olivera“, dok se na parceli u Lominoj 22 planira gradnja novog kompleksa socijalne zaštite, u koji će biti premešten postojeće odeljenje Gradskog centra za socijalni rad na broju 17.

Najzad, površina planirana za mešovite gradske centre u okviru granice plana iznosi oko 3,61 hektara, a broj stanova povećaće se sa 532 na 872.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare