Tatjana Matić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je uplaćena druga tranša subvencija u 2021. godini za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid-19, i to po 30.900,24 za sve zaposlene u tom sektoru.

„Ugostiteljsko-turističkom sektoru danas je isplaćeno oko 2,045 milijarde dinara za 12.153 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.759 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca“, navedeno je u pisanoj izjavi ministarke Matić.

Privredni subjekt isplaćena sredstva može iskoristi do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Srbije.

Matić je istakla da se isplatom minimalca u julu i avgustu nastojalo da se zadrže zaposleni u turizmu, „čije nam je znanje i iskustvo preko potrebno u narednom periodu oporavka ovog sektora“.

Ona je napomenula i da su podaci o oporavku turizma u Srbiji ohrabrujući sa 4,6 miliona noćenja zaključno sa julom, što je skoro 50 odsto od svih ostvarenih noćenja u rekordnoj 2019. godini, a beleži se i porast dolaska stranih turista za 270 odsto u protekla dva meseca.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar