Tanja Matić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić kaže za RTS da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra. Najveća briga je uvezena inflacija i borba sa inflacijom ostaje najveći prioritet, kaže Matić i dodaje da se pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

Do 28. juna na snazi je Uredba Vlade Srbije o ograničenim cenama osnovnih životnih namirnica. Ministarka Tatjana Matić rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je tržište u Srbiji stabilno, pogotovu kada govorimo o tržištu hrane, kao i da je snabdevenost dobra.

Kada govorimo o tržištu hrane i u nekim mnogo težim vremenima – na početku kovida kada je bila složenija i komplikovnija situacija, kada govorimo o zaustavljanju nekih proizvodnih procesa, prekidima nekih distributivnih lanaca – mi smo imali dobru snabdevenost tržišta“, podsetila je ministarka Matić.

„Ne moramo da brinemo o našem tržištu“, istakla je ona.

Ono što je, pre svega, najveća briga, je uvezena inflacija i borba sa inflacijom ostaje najveći prioritet, rekla je ministarka. Uvezena inflacija nije samo naša briga, i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije je problem sa energentima, kaže ministarka.

„Pored mera koje preduzimamo kao država, NBS i Ministarstvo finansija i uredbe su bile u cilju zaštite potrošača i kontrole inflacije“, podvukla je ministarka.

Borimo se sa uvezenom inflacijom. Mere koje će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti, koje je najavila, je povećanje referentne kamatne stope i očekuje se da će se odluke donositi kvartalno. Više neće biti jefitnog bankarskog novca, kaže ona.

Prema njenim rečima, globalno se prepoznalo da se mora zaustaviti inflacija, i u SAD i Evropi je visoka, više od sedam odsto.

To neće dovesti do recesije, kako prognoziraju stručnjaci, već do stagflacije, do zaustavljenog privrednog rasta. Navela je da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.

Ponovo imamo još jednu meru da bi se tržište zaštitilo, napominje ministarka.

Bonus video: Ko je kriv za poskupljenje hleba i da li ćemo ga imati dovoljno?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare