Tatjana Matic
Tatjana Matić Foto:N1

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je da odluka Vlade Srbije o ograničenju izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna, kao i Uredba o ograničenju cene naftnih derivata, doprinose stabilnosti životnog standarda građana.

„Zbog kretanja cena na svetskom tržištu, koja su u stalnom porastu, bilo je neophodno da na određen period ograničimo izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekupe i suncokretovog ulja, kako bismo reagovali na potencijalnu opasnost koja preti našem tržištu“, navela je ona u saopštenju povodom mera koje je vlada juče usvojila.

Matić je istakla da je snabdevenost svim ovim proizvodima dobra, ali da su zbog potresa na globalnom tržištu ove mere važne, jer će obezbediti sigurnost stanovništva i domaće ekonomije.

Uredba o ograničenju cena naftnih derivata stupa na snagu danas i važi narednih 30 dana, a odnosi se na evro dizel i evro premijum BMB 95.

Propisani su uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, utvrđuje se maksimalna maloprodajna cena. Privredni subjekti, koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje, obavezuju se da, ukoliko su do donošenja Uredbe isporučivali derivate, nastave sa isporukom isključivo točenjem u rezervoare prevoznih sredstava.

Vlada je donela i odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto na derivate nafte olovnog benzina, bezolovnog benzina i gasnih ulja.

Bonus video – Anketa: Vozači o najavljenom poskupljenju goriva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar