Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih messec dana, do 11. aprila.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju benzinske pumpe da kupcima gorivo isporučuju isključivo – utakanjem u rezervoare vozila.

Prema odluci Vlade, najviša maloprodajna cena za litar Evro dizela, izračunava se tako što se prosečna veleprodajna cena uvećava za maržu koja sme da iznosi maksimalnih šest dinara, dok će ovaj derivat nafte zadržati istu cenu za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Na isti način obračunavaće se cena Evro premijuma BMB 95, a prosečne veleprodajne cene ovih derivata obračunava Minisatrstvo trgovine, svakog petka do isteka Uredbe.

Isto važi i za maloprodajne cene – njih će svakog petka do 15 časova, sve dok je ova Uredba na snazi, saopštavati ministarstvo na svojoj vebstranici. Kako trenutno zamravanje cena prestaje da važi, sutra će svi vozači saznati koliko će plaćati gorivo.

Inače, pojedini beogradski mediji su danas preneli kako je moguće poskupljenje od dva do tri dinara po litru.

Podsećanja radi, zamrznuta cena benzina bila je na nivou od 171 dinar, dok je za dizel ona bila 179.

Tomislav Mićović, generalni sekretar „Udruženja naftnih kompanija Srbije“ rekao je za RTS da su cene na pumpama i prethodnih 30 dana bile ograničene ali na fiksnom nivou, sada će svakog petka uz uvažavnje svih promena koje se dešavaju na globalnom tržištu biti korigovane i na dole i na gore – svakih sedam dana.

„Ovo je za nama jedan vrlo neprijatan period za naftni sektor, sve vreme oko nas cene sirove nafte, rafineriskih proizvoda su divljale a kod nas su cene bile fiksne i jedva smo dočekali period gde će relano biti uvaženo ono što se dešava“, istakao je Mićović za RTS.

Prema njegovim rečima, da nije država ovako odreagovala povećanje cene bi bilo daleko veće.

„Uredba o maksimalno dozovoljenoj ceni derivata nafte je obajvljena, ali nedostaje pravilnik Ministarstva energetike, koje će u zavisnosti od današnjih kotacija na berzama odrediti koliko je ona i proslediti tu veleprodajnu cenu Ministarstvu trgovine i ono će objaviti koje će cene narednih sedam dana maksimalno biti dozvoljene na benzinskim stanicama“, kaže on.

Kako je uredbom predviđeno, istog trenutka kada na sajtu Ministarstva trovine budu objavljene cene, tada će i potrošači i naftni sektor biti upoznati sa novim cenama.

„Zamolio bih za malo strpljenja, naftne komapnije moraju da u svom sistemu promene te cene, to će trajati 15 minuta, odmah će biti primena“, kaže Mićović.

Niko ne može ići iznad tih maksimalno dozvoljenih cena, kaže Mićović. Aditivirana goriva nisu obuhvaćena uredbom, nisu cene limitirane.

Država je smanjila akciza za 20 odsto na derivate, cene idu gore
Mićović objašnjava da kasnimo u korekciji, cene goriva su daleko skuplje, kada je Vlada Srbije donela uredbu o ograničenju cena, cena nafte je bila 91 dolar po barelu, to je bila alarmantno visoka cena, zato je uneto ograničenje, zatim je usledio nagli rast cene nafte a kod nas je cena goriva u tom periodu bila fiksna.

Da smo radili korekcije u skladu sa svetskim tržištem, sada se ne bi toliko nakupilo – veleprodajne cene su se slobodno formirale, ukazuje Mićović.

„U jednom trenutku veleprodajne cene su pretekle ograničene i tada je bila alarmantna situacija, jedna ozbiljna količina obrtnog kapitala je nestala. Niko na benziskim stanicama nije ostao bez goriva, bez obzira na otežavajuće okolnosti. Sigurnost snabdevanja je bila obezbeđena“, istakao je Mićović.

„Goriva ima savim dovoljno, treba imati gorivo u rezervoaru i to je to, biće ga na pumpama“, zaključio je Mićović.

Podsećamo, Aleksandar VUčić je izjavio da će država učestvovati u akcizama 20 odsto, te tako uticati na to da nova poskupljenja ne budu prevelika. Prema njegovim rečima, očekivana cena Evro dizela iznosiće oko 182 dinara.

Cene u regionu gore

Prema podacima sa sajta GlobalPetrolPrices.com, prosečna cena goriva u Srbiji trenutno je 170,46 dinara.

Kada je reč o regionu, najveći porast cena uočen je  u Bosni i Hercegovini. Tamo je za tri nedelje, cena goriva u dinarskoj protivvrednosti skočila sa 152,36 na 170,46 dinara po litru.

Gorivo je skuplje i u Sloveniji, Litar je koštao 165,65, a sada je 182,31 dinar.

U Crnoj Gori, litar goriva je 185,36 dinara, a pre nekoliko nedelja prosečna cena bola je 176, 82 dinara.

U Hrvatskoj su cene pojedinih naftnih derivata bile zamrznute na 30 dana.

Uredba od pre dva dana nije na snazi, te su cene goriva u Hrvatskoj na istorijskom maksimumu. Dizela košta 193 dinara po litru. Dok su cene bile zamrznute, prosečna cena goriva iznosila 179,05 dinara.

Podsećamo, Uredba o ograničenju cena zabranila je poskupljenje Evro dizela, za koji vozači sada plaćaju 179 dinara po litru, kao i Evro premijuma BMB 95, koji košta 171 dinar. Stručnjaci su od samog početka bili složni da će ovakva mera, kojom se kupuje isključivo socijalni mir pred izbore, dovesti do nestašica, ali i ponovnog poskupljenja goriva nakon prestanka njenog važenja.

Kako je i sam predsednik Aleksandar Vučić rekao, poskupljenje je neminovno, ali ovog puta, za  „samo“ dva dinara. Kako bi, prema njegovim rečima, pomogla svojim državljanima, Srbija će imati učešće u kacizama od 20 odsto, čime će se sprečiti još veće poskupljenje.

Kada poredimo cene i poskupljenja u regionu, šampion je Bosna.

BONUS VIDEO Anketa: Vozači o najavljenom poskupljenju goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare