Violeta Marković Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Otpuštanje velikog broja radnika poslednja tri meseca prošle godine u kompaniji "Forverk" ponovo je nametnulo pitanje da li i koliko strani investitori izvršavaju svoje ugovorne obaveze, pre svega prema broju zaposlenih i samim radnicima. Do sada se oglasilo nekoliko žena koje su otkaze dobile na kraju radnog dana ili im je pak poslat poštom na kućnu adresu za vreme bolovanja, ali iz same firme nije bilo komentara.

Zbog toga je Violeta Marković, potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražila od lokalne samouprave podatke o broju zaposlenih radnika u tom preduzeću i koliko ispunjavaju svoje ugovorne obaveze, jer su od države i grada dobili velike subvencije.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović dostavio je odgovor o broju zaposlenih radnika u Forverku na kraju 2019, 2020. i 2021.godine, ali je zanimljivo da se radi o papirima kompanije Forverk, originalnim pečatima firme, a ne o službenim papirima grada Čačka, odnosno bolje rečeno, Todorović je samo prosledio papire koje je dobio od „Forverka“, verujući im na reč.

Po tim papirima, kompanija ispunjava svoje ugovorne obaveze i u fabrici je na kraju prošle godine radilo 558 radnika. Međutim, ti podaci se ne slažu sa podacima u u Agenciji za privredne registre koje je „Forverk“ dostavljao.

„Dobila sam odgovor od Gradske uprave i želim da vam pokažem kako taj odgovor izgleda. Radi se o papirima bez zavodnog broja i pečata Grada Čačka, što jasno govori da strani investitor ne ispunjava svoju ugovornu obavezu i ne dostavlja podatke kako ispunjava preuzete obaveze. Dobila sam odgovor za sva tri pravna lica. I, recimo, direktor Medenica kaže da je na kraju 2020. godine bilo 407 zaposlenih. Međutim, po izveštajima koje su predavali APR za 2020. godinu navode da je Eldizi imao prosečno zaposlenih 50, Drajvtek 21 i Autotek 153, što je ukupno 224 radnika, odnosno daleko manje od 407, koliko navodi Medenica. Izražavam opravdanu sumnju da ti podaci nisu tačni jer ovaj dokumenat nije nikakav dokaz već samo reč direktora ‘Forverka'“, navodi Violeta Marković i dodaje:

„Nijednom domaćem privredniku u Čačku koji je koristio subvencije nije se verovalo na reč da se da izjava, da tu bude stavljen potpis i pečat već je morao da dokazuje da je ispunio obaveze na osnovu čega je dobio subvencije. Ova tri pravna lica su trebala da dokažu nekim dokumentima da su ispunili obaveze na osnovu čega su dobili 14 hektara zemlje i subvencije po radnim mestima. Grad Čačak je imao obavezu da proveri te podatke, a grad to može da proveri u centralnom registru PIO gde može da se u dan proveri koliko koja firma zapošljava radnika.“

Izvor: Privatna arhiva

Ona je podsetila Miluna Todorovića da je izabran da štiti interese grada i građana Čačka.

„Pitanje sam postavila sa punim pravom, bez želje da diskreditujem bilo kog investitora u gradu niti imam tu nameru, ali ono što je po ugovoru obaveza to treba da bude javni podatak i o tome svi treba da otvoreno pričamo. Ako se nije ispunilo onda da vidimo šta da uradimo da bismo doveli do toga da se ispuanjavaju sve obaveze po ugovoru. Grad je ispunio sve obaveze i najmanje što želimo je da strani investitor ispuni svoje obaveze prema gradu Čačku“, rekla je Marković i dodala:

„Prosečan broj zaposlenih govori da je to neisplativa investicija za grad Čačak. Gradonačelniče, rekli ste da je Forverk moćna firma, što se slažemo, velika firma, da verujemo na reč, ali da je odgovorna firma bar u Srbiji mora da dokaže. I vi morate da dokažete da ste odgovoran gradonačelnik. Podsećam na radnice koje su se oglasile i koje su govorile kako su dobijale i na koji način otkaze, dok vaš komentar na to ne bih komentarisala.“

Bonus video – Otkazi, kršenja prava radnika, prazna obećanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar