"Forverka" Foto: Predsedništvo/Dimitrije Gol

Ja sam bivši radnik "Forverka", koja javno i zbog svih neprijatnosti na poslu koje sam doživela, želim da upozorim i nove radnike koji dolaze da rade, rekla je danas Jelena Milić u Čačku.

Ja sam bivši radnik „Forverka2, koja javno i zbog svih neprijatnosti na poslu koje sam doživela, želim da upozorim i nove radnike koji dolaze da rade, upozorila je danas Jelena Milić u Čačku.

“ Ako vas predpostavljeni ne budu prihvatili od samog starta i imaju loše predrasude, tj ukoliko se ne družite sa njima doživećete da vam ,,podmeću nogu”. Doživela sam, na primer, da me predpostavljeni primora da napišem izjavu da nisam odradila svoj deo posla kako treba, a posle skoro godinu dana rada znala sam odlično šta i kako treba da se radi. Potpisala sam tu izjavu plašeći se da ne ostanem bez posla i bez jedinog izvora prihoda, ne znajući da će oni baš to da zloupotrebe“, navela je ona.
Prema njenim rečima, povreda na radu koju je imala zbog neadekvatnih uslova i zbog koje nije bila u mogućnosti da radi više od mesec dana,  isplaćivano mi je 65% od ukupne zarade, gde je posle druge takve isplate kontaktirala Upravu kompanije da joj daju razliku do 100%.
“ Uredno i na vreme sam dostavila povrednu listu i doznake. Bili su jako neljubazni. Radnica iz uprave mi je rekla da je ne uznemiravam zbog gluposti i da će me pozvati kada bude bila raspoložena.  Nije me zvala, već opet ja nju.  Kada sam joj rekla da nije u redu da se tako ponaša i da ću biti primorana sudskim putem da rešim ovaj problem,  rekla je da će me pozvati za neki minut. Gle čuda, zaista me pozvala, rekla da je došlo do nesporazuma i da će mi razlika u novcu biti isplaćena, ali me zamolila da ovo nikako ne sme doći do generalnog direktora Nenada Medenice. Razlika je isplaćena, ali ne u celosti. Isplaćeno mi je 9 000 dinara, a trebalo je puno više. Da bih zadržala posao odštetu nisam ni razmišljala da tražim“, kazala je ona.
Na kraju je, 6.12. 2021. godine pozvana  od strane tehničkog direktora u salu za sastanke gde mi je uručen otkaz, istakla je.
„Htela sam da razgovaram sa generalnim direktorom Nenadom Medenicom, ali mi to nisu dozvolili ne znam iz kog razloga. Samo su rekli da moram potpisati rešenje o otkazu. I morala sam. Uplašila sam se, zaplakala, zamislite tri muškarca ko od brda odvaljeni i ja sama. Šta sam drugo mogla da uradim“, zaključila je Glišović.
Sličnu sudbinu je doživela i njena koleginica Jelena Milić.
„I ja sam bivši radnik Forverka. Iz ugovora o radu mnogo toga nije ispoštovano. Kao radnik ispunjavala sam sve norme i kvalitet koji se od mene zahtevao. Uprkos tome, zbog lošeg kvaliteta HTZ opreme došlo je do opekotina. Pokazala sam slike. One govori više od hiljadu reči“, navela je ona.
Posle svega toga nije išla na bolovanje, već je sa opekotinama morala da dolazi i dalje na posao.
„O vazduhu i zagađenju da vam ne pričam. Većina je upoznata sa tim, dovoljno je da vam kažem da je maska obavezna.
Otkaz sam dobila kao tehnološki višak, kako ja, tako i preko 100 mojih kolega i koleginica. Otkaznog roka nije bilo, već mi je rešenje o otkazu uručeno 15 minuta pre završetka radnog vremena, što nisam  ni do dana današnjeg potpisala. Ovim putem želim da poručim svim funkcionerima grada Čačka koji su ujedno i potpisnici ugovora sa „Forverk“ kako se strana kompanija odnosi prema radnicima. Ko u ovom gradu štiti prava radnika“, zapitala je Jelena Milić.
Domaći radnici ne smeju biti roblje kod stranog gazde, ocenio je danas lider Dveri, Boško Obradović koji je i organizovao konferenciju za novinre.
„Sa kompanijom „Forverk”, prvim stranim investitorom koji je došao u Čačak posle više godina vlasti SNS – sve je pošlo naopako od početka. Ovde se ne radi ni o kakvoj stranoj već pretežno domaćoj investiciji na račun strane kompanije jer je država dala subvencije za svako novootvoreno radno mesto, a grad Čačak poklonio besplatno gradsko građevinsko zemljište u vrednosti od 4, 3 miliona evra, kompletno besplatno opremio komunalnu infrastrukturu, i kao nezapamćen skandal dao ime ulice vlasniku strane kompanije i pre početka rada fabrike. Zemljište je moglo biti dato na korišćenje a ne poklonjeno, opremanje je moglo biti naplaćeno kao što moraju da ga plate svi domaći privrednici, a ime ulice nikako nije trebalo dati niti jednom strancu koji ga ničim nije zaslužio“, kazao je on.
Ova strana fabrika je, navodi dalje, prekršila sve ugovorne obaveze o broju radnika koje će zaposliti, ugrožava zdravlje radnika i životnu sredinu prljavom tehnologijom koja se koristi, struktura zaposlenih, a posebno rukovodećeg kadra je uglavnom van Čačka, prisutno je stranačko zapošljavanje preko SNS-a, mobing i povrede radnika na radu, odsustvo inspekcijskog nadzora.
„Čačanski „Forverk” nije jedini primer torture nad domaćim radnicima u stranim firmama. Nedavno je 200 radnika, uglavnom porodilja i majki, dobilo otkaz u fabrici „Magna” u Odžacima. I tamo su radnici izloženi fizičkom i psihičkom maltretiranju, dešavaju se brojne povrede na radu, a sindikalni predstavnici su pod stalnim pretnjama.
Da se razumemo: nemamo ništa protiv stranih investicija, ali tražimo odgovarajuća radnička i sindikalna prava za domaće radnike koja postoje svuda u demokratskom svetu, kao i poštene plate. Znamo i da kod domaćih poslodavaca često nisu dobro zaštićena radnička prava, ali posebno insistiramo na temi stranih kompanija jer one dobijaju ogromna sredstva iz državnog budžeta za svako radno mesto. Ne vidim smisao da plaćamo strance da tretiraju domaće radnike kao jeftinu radnu snagu i plus da ih maltretiraju i ponižavaju“, kaže lider Dveri.
Tako ispada, navodi dalje, da aktuelna vlast prodaje građane Srbije stranim gazdama kao robove.
„Dok domaći preduzetnici trpe sve vrste poreskih i drugih nameta, raznih inspekcija i diskriminisani su od strane sopstvene države. To tako više neće moći, i kao budući predsednik Srbije obavezujem se da će se stvari promeniti i da će u prvi plan doći domaće firme, domaći radnici i poslodavci, i pomoć države njima“, zaključio je on.

 

BONUS VIDEO: Protest radnika BAS-a zbog neisplaćenih zarada i uslova rada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar