Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Berba maline u ivanjičkom kraju samo što nije počela, a grad koji je juče pogodio ovu opštinu na sreću nije naneo veće štete na malinjacima, prenosi lokalna gencija Rina. Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije malinara Srbije, oni koji nisu pretrpeli štetu, ove sezone, mogu se nadati dobroj otkupnoj ceni koja malinare nije obradovala u poslednje dve decenije.

„Za kilogram maline proizvođači mogu očekivati oko 300 do 350 dinara,otkupljivači već nude ugovore po ovoj ceni jer maline na svetskom tržištu nedostaje. Nestašica crvenog zlata nije samo na domaćem već i na svetskom tržištu. Velika je potražnja, a maline je prošle godine bilo duplo manje od prosečnog roda u Srbiji koji je 82.000 tone . Ove godine, prema stanju u malinjacima, biće na nivou prošle godine“, kaže za RINU Dobrivoje Radović.

On je apelovao na malinare da iskoriste pogodnosti koje nudi država i promene sadni materijal jer država prilikom kupovine subvencioniše voćara sa 90 odsto.
„To je jedini način da na što manjim površinama postignemo visoke prinose i pre svega kvalitet maline koja će najavljenom cenom obradovati proizvođače crvenog zlata“, dodao je Dobrivoje.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram