Privrednici tražili kredite od skoro milijardu evra

Biznis 15. maj. 202013:46 > 13:54
Podeli:
Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ / nr

Ministar finansija Siniša Mali poručio je danas da je preko poslovnih banaka primljeno oko milijardu evra kreditnih zahteva i da bi već sledeće nedelje taj novac trebalo da počne da se odobrava i nađe u rukama privrede.

„Najnovija informacija oko garantne šeme koju smo dogovorili sa poslovnim bankama je da već ima zahteva za kredit od malih, srednjih i velikih preduzeća u iznosu od skoro milijardu evra, a to je polovina od ukupno predviđenih dve milijarde evra. Već naredne nedelje očekujem da taj novac “prokrvi“ srpsku privredu. Imate Fond za razvoj koji je već odobrio 301 kreditnu partiju u ukupnom iznosu od oko dve milijarde dinara“, precizirao je iznose ministar.

Mali je gostujući na TV Pink ocenio da je država sprovedenim merama pokazala da je jaka, što je sve dalo dodatnu sigurnost građanima da se oslone na svoju zemlju i da imaju poverenje u njene poteze.

„Veoma je važno da ekonomiju otvorimo na vreme. Fabrike su već počele da rade, sve se pokrenulo. Sa sa svim ovim merama o kojma smo pričali, država je pokazala da je jaka i to je dalo sigurnost građanima da mogu da se oslone na svoju državu“, naveo je ministar i dodao da nam sada predstoji naporan rad da ubrzamo ekonomiju.

„Sve ovo o čemu pričam nam daje za pravo da kažemo da će Srbija biti najbolja u Evropi, prvi kvartal ove godine smo već rasli pet odsto, dok je evro zona imala pad od 3,3 odsto. Mi želimo do kraja godine budemo na pozitivnoj nuli, možda u plusu, a sigurno bolji od drugih“, poručio je on.

Mali je podsetio i na do sada preduzete mere i novčana izdvajanja – odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose u ukupnom iznosu od oko 29,5 mld dinara, odlaganje poreza na dobit u ukupnom iznosu od 3,3 mld dinara. Tu treba dodati i 60 milijardi dinara obezeđeno za isplatu 100 evra svim punoletnim državljanima Srbije. Ne treba zaobići ni poljoprivrednike za koje je obezbeđeno 2,6 mld dinara i samostalne umetnike kojima će takođe biti isplaćene tri minimalne zarade.

Mere su kako je ocenio dobro ciljane i zbog toga imamo relativno bolju situaciju nego što je u drugim zemljama.

„Ceo svet se nalazi u najvećoj ekonomskoj krizi. Imate desetine miliona nezaposlenih, fabrike koje se zatvaraju, ekonomije koje su stale. Preko 30 miliiona je trenutno nezaposlenih u SAD. Sa druge strane, poslednji podatak od juče sa naše Nacionalne službe za zapošljavanje je da se prijavilo 8.800 ljudi da primi pomoć za slučaj nezaposlenosti. To je jedini indikator koji može da kaže koliko se broj nezaposlenih povećao. To ne može da se poredi sa drugim zemljama, mere su pogodile u centar, jer preduzetnici ne otpuštaju zaposlene“, naglasio je on.

 

Komentari

Vaš komentar