Siniša Mali Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da je situacija u zemlji kada su u pitanju finansije potpuno stabilna, kao i da zemlja nije prezadužena.

„Ne vidim da smo prezaduženi. Ako je javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) 55,1 odsto, prosek EU je 95 odsto, a nivo Mastrihta 60 odsto, mogu da kažem da mi apsolutno odgovorno upravljamo našim javnim dugom. Ne postoji ni jedan indikator koji govori da je Srbija prezadužena“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara da li je zemlja prezadužena s obzirom na podatak Fiskalnog saveta da će morati da se zaduži tri do četiri milijarde evra.

Istakao je da je važno da nove kredite koje država uzima, koristi za investicije, kao i da neke kredite vraća.

„Čuo sam negde da ćemo uzeti toliko kredita da će nam javni dug sledeće godine biti 50 milijardi. Ljudi ne razumeju da kada uzimate nove kredite država raste, razvija se, a vi neke kredite i vraćate“, rekao je Mali.

Rekao je da je država uradila sve što je mogla kako bi obezbedila energente za građane i ponovio da će od januara biti povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalca.

Kada je u pitanju sistem fiskalizacije i uvođenje pijačnih prodavaca u njega, ministar je podsetio da je ministarstvo već usvojilo Uredbu u kojoj se napominje da se pijačni prodavci izuzimaju iz sistema fiskalizacije sve do prvog januara 2024. godine.

PROČITAJTE JOŠ

„To je bio dogovor svih nas odnosno i nas i njih, jer smo ove godine imali izbore u zemlji i trebalo je vremena da se formira vlada kako bismo neke dogovore i neke ideje koje smo imali sa njima sproveli u delo“, rekao je Mali.

Dodao je da to nije samo pitanje fiskalizacije već i uslova rada, kao i da je neophodno napraviti paket mera kojima bi se našlo dugoročno rešenje za njihove probleme.

„Na ovaj način smo kupili sebi vreme u dogovoru sa njima, da konačno rešenje i za njih nađemo tokom 2023. godine“, rekao je on.

BONUS VIDEO Da li su nova zaduživanja jedini način za finansijski opstanak Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare