Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali danas je u razgovoru sa turskim zvaničnicima najavio otvaranje nove, velike industrijske zone u Srbiji, saopštio je njegov kabinet.

„Zbog ogromnog interesovanja ne samo turskih investitora, već investitora iz celog sveta, namera nam je da otvorimo još jednu industrijsku zonu kako bismo im omogućili da u Srbiji dobro i efikasno posluju“, rekao je Mali posle razgovora sa turskim ministrom privrede, industrije i tehnologije Mustafom Varankom.

Mali je na čelu delegacije Srbije koja je u jednodnevnoj poseti Turskoj kako bi sa visokim predstavnicima te zemlje razgovao o planiranim projektima.

On je naveo da je delegacija Srbije posetila industrijsku zonu Gebze, koja je poznata po uspešnom poslovanju i njeni predstavnici spremni su da pomognu da se slična zona otvori u Srbiji.

U Srbiji, kako je podsetio Mali, ima 15 aktivnih slobodnih zona, koje prema njegovim rečima odlično funkcionišu.

„Moramo i dalje da povećavamo broj zona s obzirom na želju stranih investitora da rade u našoj zemlji. To uvek znači više posla za naše ljude, veću konkurentnost na tržištu, pa samim tim i veće plate. Ovo je dobar signal pogotovo s obzirom na krizu koja vlada u celom svetu, a koja je izazvana pandemijom korona virusa. Mi smo uspešno uspeli da je prebrodimo, imali smo odličan ekonomski program za podršku privredi, i investitori to već prepoznaju i veruju nam“, rekao je Mali.

Istakao je da je Srbija „apsolutni rekorder u privlačenju stranih direktnih investicija u regionu“, te da privlači ukupno dve trećine onih koje stižu na zapadni Balkan.

„Strani investitori su prezadovoljni, imamo vredne ljude, odlične radnike i upravo zbog toga su investitori širom sveta zainteresovani za dolazak u Srbiju. Naša ekonomija je i za vreme krize pokazala da je otporna i fleksibilna, i to investitori prepoznaju“, rekao je Mali.

Dodao je da je namera Vlade da Srbija „brže i više raste, te da postiže još bolje rezultate“, čemu će, kako je rekao, svakako doprineti novi turski investitori koji će još više ulagati u Srbiji. Mali je kazao da u Srbiji posluje više od 800 turskih kompanija, dok ih je u 2015. godini bilo oko 130, a zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

U Turskoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio prošle nedelje i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o konkretnim ekonomskim projektima od značaja za Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare