Foto:TANJUG/ Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali je podsetio da je tokom Misije MMF u oktobru dogovoreno da se aktuelni Instrument za koordinaciju politike zameni dvogodišnjim stend baj aranžmanom ukupne vrednosti oko 2,4 milijarde evra, od čega će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja.

„To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači očuvanje stabilnosti i dodatnu sigurnost“, ocenio je Mali, prenosi Ministarstvo finansija u saopštenju.

Dodao je da je zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora MMF o odobravanju ranije dogovorenog stend baj aranžmana Srbiji odlična vest za nas i da predstavlja kontinuitet saradnje naše zemlje sa ovom važnom međunarodnom institucijom, prenosi N1.

„Ovakva odluka borda je bila očekivana nakon dvonedeljnih razgovora sa stručnjacima MMF-a u Beogradu, tokom kojih su se uverili u stanje srpskih javnih finansija i našu rešenost da reforme privedemo kraju“, rekao je Mali.

On je istakao da ceni opredeljenost MMF-a da bude podrška Srbiji tokom aktuelne krize, podrška u očuvanju do sada postignutih rezultata i podstrek da što bezbolnije prođemo kroz ovaj, kako je rekao, turbulentan period.

Naglasio je da je novi aranžman i sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim  reformama, s fokusom na veća ulaganja u sektor energetike, koji je i jedan od generatora svetskih ekonomskih nestabilnosti.

PROČITAJTE JOŠ

„U prethodne tri godine smo sa više od devet milijardi evra pomogli privredu i građane. Želimo da nastavimo da budemo stub oslonca privrednoj aktivnosti, ali i očuvanju životnog standarda građana. Drugačiji je narativ u kom se borimo sa novom krizom i to je dobro i daje nadu da ćemo lakše prebroditi izazove koji nas čekaju“, objasnio je Mali.

Podsetimo, iz kabineta guvernerke NBS je u ponedeljak potvrđeno da je Odbor izvršnih direktora MMF, na sastanku održanom 19. decembra, odobrio Srbiji stend-baj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u u trajanju od 24 meseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu.

BONUS VIDEO Milijarda dolara, „poklon“ iz pustinje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare