Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je svetska izložba "Ekspo 2027" najvažniji i najveći događaj za Srbiju u proteklih nekoliko decenija i da je Srbija pobedila u jakoj konkurenciji za domaćina te manifestacije sa Amerikom, Argentinom, Španijom i Tajlandom.

„Za mene to ima jednu simboliku – 2012. bili smo na ivici bankrota, a 2027. godine bićemo centar sveta“, rekao je Mali za TV Prva.

On očekuje da će na izložbu doći više od tri miliona posetilaca.

„Mi to gledamo kao novu razvojnu šansu za našu zemlju“, rekao je Mali, navodeći kako Srbija planira da u infrastrukturu i nove razvojne projekte uloži 12 do 14 milijardi evra.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, gradnja Ekspo centra biće finansirana delom sredstvima države, a delom iz kredita.

Na 127 hektara zemlje biće napravljen novi nacionalni stadion, novi Beogradski sajam, 1.500 stanova i prostor za Ekspo.

„Mi hoćemo da napravimo čudo“, rekao je Mali.

Dodao je da je potpisan ugovor za izgradnju infrastrukture – osam kilometara saobraćajnica, trafo stanice i slično.

„Očekujem da ćemo za sedam-osam meseci krenuti u izgradnju stadiona, Sajma i Ekspoa“, poručio je Mali.

Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Podsetio je i na planove da će do kraja godine biti pokrenuti radovi na obilaznici oko Kragujevca, kao i da se očekuje potpisivanje ugovora za auto-put Beograd-Zrenjanin.

Mali tvrdi i da će Srbija do 2025. godine imati brzu prugu do Budimpešte.

Govoreći o povećanju plata, Mali je naveo da će za samo 20 dana biti povećane plate medicinskim sestrama negovateljicama i prosvetarima za 5,5 odsto, a da će od 1. januara biti dodatno povećanje od 10 odsto za sve zaposlene.

Kako je naveo, inflacija se smanjuje i u decembru će biti ispod devet odsto.

Penzionere od 1. oktobra očekuje povećanje penzija od 5,5 odsto, a zatim od 1. januara dodatnih 14,5 odsto, rekao je Mali i dodao da se nikada nije desilo da penzije za dve godine porastu za 55,8 odsto.

Najavio je da će od utorka penzioneri moći da se prijave za penzionerske kartice i u poštama, a da od 1. oktobra počinju da se koriste kartice.

Podsetio je da će 20. avgusta početi prijave za jednokratnu pomoć majkama dece starosti do 16 godina u vrednosti od 10.000 dinara, a da je za prijavu potreban broj lične karte i jedinstveni matični broj majke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare