Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je nezaposlenost u zemlji na istorijskom minimumu od 7,3 odsto i objasnio da su ekonomske mere koje su sprovedene doprinele očuvanju radnih mesta i srpske ekonomije, uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.

„Ponosan sam na sve što smo postigli, a nezaposlenost koja je sada na istorijskom minimumu od 7,3 odsto potvrda je da smo pametno osmislili sve mere, koje su se pokazale kao izuzetno uspešne. Pre svega, uspeli smo da sačuvamo našu privredu i radna mesta“, naveo je Mali u saopštenju dostavljenom medijima.

Pored pomoći privredi i građanima, ministar navodi da je posebno ponosan na program „Moja prva plata“, koji je prema njegovoj oceni podsticaj za dodatno zapošljavanje.

Ističe da je to odlična prilika za mlade koji nemaju radno iskustvo, a tek su završili srednju školu ili fakultet.

Mali dodaje da država u njih ulaže dve milijarde dinara, odnosno za plaćenu praksu devet meseci i da će za taj posao i prvo radno iskustvo mesečno dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara.

On je naveo da privreda i građani mogu da se oslone na državu, što je i dokazano, imajući u vidu da je Srbija izdvojila oko 12,5 odsto BDP-a, odnosno oko 5,8 milijardi evra pomoći radi ublažavanja posledica epidemije virusa korona.

„Ova podrška je bila ključna za održavanje pune zaposlenosti i držanje privrede na nogama. Dokazali smo da smo odgovornim vođenjem ekonomske politike uspeli da obezbedimo pomoć, koja je bila neophodna u ovim teškim vremenima za ceo svet. Na preduzećima je sada da nastave da se bore i razvijaju, a ja mogu samo da ponovim da je država uvek tu za svoje građane“, naveo je Mali.

Objašnjava da se u uslovima kada svetska ekonomija drastično pada, Srbija drži na „zavidno dobrom nivou“, što, kaže, daje podstrek da se država još više bori i ostvaruje najbolje moguće rezultate.

„Sve to je važno i za očuvanje radnih mesta. Ali, raduje nas činjenica da smo za prvih šest meseci zabeležili pad privrede od svega 0,9 odsto, što je odličan rezultat imajući u vidu da su razvijene svetske ekonomije doživele dvocifren pad“, rekao je Mali.

On je dodao da je važno da se popravi ekonomija u celom svetu, što ponajviše, podseća, zavisi od zdravstvenog segmenta, a uz nadu da će problem s virusom korona uskoro biti prevaziđen, ministar se nada brzom oporavku i punom ekonomskom zaletu od naredne godine.

„Najvažnije je da nećemo imati smanjenje plata i penzija. U oktobru ćemo s Međunarodnim monetarnim fondom, između ostalog, razgovarati o doradi švajcarske formule za penzije. I da ponovim još jednom, bez obzira na probleme u funkcionisanju globalne ekonomije, mi ćemo imati povećanje i minimalne zarade i penzija u 2021. godini“, zaključio je Mali.