Siniša Mali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Set mera koje je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo su nastavak ekonomske politike usmerene da, kada postoje problemi sa podizanjem troškova života, država bude tu da reaguje, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i ponovio da nema novog zaduženja države.

Mali je u emisiji „Hit tvit“ na TV Pink podsetio na najavljena povećanja penzija od 1. oktobra od 5,5 odsto, odnosno od 1. januara za najmanje 14,5 odsto.

Prema njegovoj računici, penzije su u protekle dve godine porasle 55,8 odsto pa će za šest meseci prosečna penzija biti 390 evra.
“Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost, taj novac će se vratiti u potrošnju, nema tu ad hok mera”, tvrdi Mali.

On je naveo da će pre nove školske godine biti povećane plate zaposlenima u prosveti, medicinskim sestrama i tehičarima i da će oko 205.000 ljudi dobiti povećanje od 5,5 odsto, a potom od 1. januara kad i svi ostali u javnom sektoru dobiju povećanje plata od 10 odsto.

Mali je istakao da je sada prosečna plata u Srbiji 820 evra, tvrdeći da je država na dobrom putu da ispuni svoj plan od prosečnoj plati od 1.000 evra u 2025. godini.

Ministar je istakao da se Srbija za najavljeni set mera ne zadužuje, tvrdeći da je umesto planiranog deficita od 120 milijardi dinara napravljen manjak od 35 milijardi.

Uštedeli smo 85 milijardi ili 750 miliona evra, a mere za ovu godinu koštaju 23 milijarde dinara. Neke mere finansiramo iz realnih izora, istakao je Mali.

Kada govore o Vučićevim parama – „dele naše pare“, nek se zapitaju što se nisu setili da dele novac 2008, 2009, 2010. godine, da građanima u vreme svetske krize daju neku dozu sigurnosti i optimizma, naveo je ministar finansija.

BONUS VIDEO: Da li predsednik i premijerka novim ekonomskim merama pokušavaju da utišaju proteste?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare