Siniša Mali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da za set najavljenih ekonomskih novih mera koje obuhvataju povećanje plata i penzija, ima novca u budžetu.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da će te mere doprineti poboljšanju standarda građana.

„Inflacija je ove godine oko deset ili 11 odsto, a povišice će biti 24 odsto. Inflacija neće dalje rasti, a povećanje plata i penzija je tu da bi se sačuvao realni dohodak građana i povećao njihov životni standard“, kazao je Mali.

Povećanje plata u javnom sektoru od septembra će biti, kako je naveo 5,5 odsto, a od januara naredne godine sledi povećanje od deset odsto.

PROČITAJTE JOŠ

„Penzionerima sledi vanredna povišica penzija za 5,5 odsto od oktobra, a najmanje 14,5 odsto povećanje od januara. Penzije su za pet godina povećane 55 odsto“, rekao je Mali.

Dodao je da Ministarstvo finansija radi na pripremi zakona o podršci roditeljima, kako bi za decu mlađu od 16 godina bilo isplaćeno po 10.000 dinara od septembra.

„Takođe, pripremili smo 100.000 vaučera za letovanje u Srbiji. Hleb ‘sava’ je od danas jeftiniji za tri dinara. Oni koji napadaju Vučića hoće da uzmu te pare za sebe“, naveo je Mali.

Mali je rekao da je Srbija prošla kroz teške mere fiskalne konsolidacije.

„Ove godine smo planirali budžetski deficit za prvih pet meseci od 120 milijardi dinara, a manjak je 35 milijardi dinara, tako da smo uštedeli 85 milijardi“, rekao je on.

Naveo je da će nove ekonomske mere koštati 23 milijarde dinara, što je manje od ušteda u budžetu.

„Ne menjamo plan zaduženja. Deo tog novca iskoristili smo za pomoć poljoprivrednicima, za kapitalne investicije, nijedna investicija nije stala“, istakao je Mali.

On je rekao da glasanje za domaćina Expo izložbe 2027. godine, za šta je konkurisao i Beograd, počinje 21. juna.

BONUS VIDEO Da li predsednik i premijerka novim ekonomskim merama pokušavaju da utišaju proteste?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar