Siniša Mali Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar finansija najavio je da će svi zdravstveni radnici dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 10 hiljada dinara, kao nastavak pomoći, ali i “način da im država još jednom kaže hvala za sve što rade za svoju zemlju i građane”.

„Кao što smo i obećali, u petak, 14. januara, zdravstveni radnici u Srbiji, njih 122.462, dobiće novčanu pomoć u iznosu od po 10.000 dinara. Reč je o zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, u vojno-zdravstvenim ustanovama, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite, čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, Zavodu za sport, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije“, rekao je Mali.

Kako piše u zvaničnom saopštenju Ministarstva finansija, Mali je istakao da je podrška države medicinskim radnicima kontinuirana, “i ogleda se, kako kroz jednokratna davanja, tako i kroz redovna povećanja plata”.

On je istakao i da su u novembru 2019. godine plate medicinskih sestara povećane za 15, a lekarima za 10 odsto, a da su nova povećanja usledila u januaru 2021. i to za 5 odsto.

„Кada je počela pandemija korona virusa 2020. godine, jedna od prvih mera koju smo doneli bilo je novo povećanje plata medicinskim radnicima za još 10 odsto. Potom su, u novembru iste godine, svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara“, podsetio je.

Prema rečima ministra, od 1. januara ove godine, za 8 odsto povećane su plate zdravstvenim radnicima, ali I zaposlenima u Ministarstvu odbrane, zaposlenima na poslovima zdravstvene zaštite, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Dodao je I da su I ostali zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje plata za 7 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, Mali je istakao i da su “veoma važni uslovi rada u zdravstvenim ustanovama, zbog čega država svake godine izdvaja sve više sredstava iz budžeta kako za nabavku neophodne medicinske opreme i lekova, tako i za rekonstrukciju i izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja”.

„To je još jedan način da zdravstvenim radnicima kažemo hvala za sve što su učinili i što čine za svoju državu i za svoj narod u ovim teškim vremenima pandemije korona virusa. Država je tu za zdravstvene radnike, brine za njih i spremna je da im pomogne“, kaže Mali.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare