Mali: Država će pomoći EPS i Er Srbiji

Biznis 15. apr. 202017:00
Podeli:
Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ / nr

Država će pomoći pojedinim preduzećima u njenom vlasništvu, pre svega Er Srbiji i Elektroprivredi Srbije, kako bi ove kompanije mogle da nastave rast i šire svoje poslovanje u regionu nakon završetka pandemije Kovid-19, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali kaže da je aktuelna kriza pokazala značaj državnih preduzeća, pre svih Er Srbije i EPS-a, a za koje su mnogi govorili da treba da budu ugašeni ili prodati.

Ministar finansija je rekao da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja, a jedina u regionu, koja ima nacionalnu avio kompaniju koja, kako je istakao, raste i koja je profitabilna.

„Ta ista avio kompanija, naša, srpska, nam je vratila hiljade građana koji su bili po različitim delova sveta, u Srbiju. Desetine, stotine tona pomoći medicinskog materijala dopremila u Srbiju. Šta bismo mi uradili da nemamo Er Srbiju i da smo slušali neke druge koji su govorili – “to vam ne treba“?“

Pored Er Srbije, Mali kaže da će država pomoći još nekim preduzećima kao što je Elektroprivreda Srbije.

„Da budu još jači, da investiraju još više u svoje kapacitete da kroz podršku i tim velikim preduzećima, i tu ne mislim samo na javna preduzeća… mislim i na privatna preduzeća kojima možemo da pomognemo kroz korporativne obveznice kao država, da još brže rastu, da se šire u regionu“, rekao je Mali.

Podsetio je na paket ekonomskih mera koji je vlada usvojila a koji je vredan 5,1 milijardu evra. Kaže da će veliki stepen oporavka domaće privrede zavisiti od toga koliko brzo bude jačala privreda u svetu.

„U ovom trenutku ohrabruje činjenica da se broj nezaposlenih ne povećava. Dakle, mere su pogodile suštinu“, ocenio je Mali.

Od građana Srbije država očekuje da budu disciplinovani, da svi treba da slušaju lekare i izdrže još malo, poručio je ministar finansija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram