Mali: Srbija ostvaruje najbolje rezultate u Evropi

Biznis 15. apr. 202015:50 > 15:53
Podeli:
Siniša Mali / Foto: Vesna Lalić

MMF u svom najnovijem izveštaju projektuje da će Srbija ove godine zabeležiti najbolje rezultate u Evropi kada je reč o privrednom rastu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je naveo da će najrazvijenije zemlje, po izveštaju MMF-a, imati ogroman pad privredne aktivnosti – Nemačka čak -7 odsto, Francuska -7,2 odsto, Italija – 9,1 odsto, dok za Srbiju projektuju pad od -3 odsto, što je, kako ističe ministar finansija, takođe najbolja stopa i u regionu, s obzirom na to da na  primer za Hrvatsku projektuju -9 odsto, za Sloveniju – 8 odsto.

Siniša Mali, kako se navodi u saopštenju ministarstva, veruje da će Srbija zabeležiti bolje rezultate od toga, te da su to za sada konzervativne procene.

On je dodao da MMF za sledeću godinu projektuje da će Srbija rasti čak 7,1 odsto, što bi je takođe svrstalo u najuspešnije zemlje u Evropi.  Kaže i da je upravo zato važna fiskalna konsolidacija koju je Srbija sprovela, jer je danas otpornija na sve moguće šokove.

Ministar finansija je nakon sednice Koordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih  pandemijom virusa KOVID 19, rekao i da će sutra biti usvojene dve uredbe koje se odnose na primenu garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od  dve milijarde evra, kao i na podršku poljoprivrednim gazdinstvima od 2,6 milijardi dinara.unoletnom građaninu Republike Srbije.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter