Siniša Mali Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budžet za narednu godinu razvojni, uravnotežen i da ima izuzetno važnu komponentu koja se odnosi na podizanje rasta životnog standarda građana Srbije.

Mali je na Radio televiziji Srbije (RTS) rekao da budžet za narednu godinu ima povećanje plata u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalne zarade „za nikada veći procentualni iznos od 17,8 odsto“, kao i povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 14,8 odsto.

„Što se plata tiče u javnom sektoru, januara ove godine smo zaposlenima povećali plate 12,5 odsto, imali smo vanredno povećanje zarada zaposlenih u prosveti, našim medicinskim sestrama, tehničarima i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite“, rekao je ministar.

PROČITAJTE JOŠ

Govoreći o penzijama kazao je da su ovog meseca počeli i imali vanrednu indeksaciju penzija 5,5 odsto, a da će već naredne nedelje te penzije biti isplaćene penzionerima.

„Krajem novembra idemo sa isplatom 20.000 dinara jednokratne pomoći svim penzionerima, a u budžetu za narednu godinu imamo 14,8 odsto povećanja penzija po švajcarskoj formuli“, ocenio je Mali.

Dodao je da na današnji dan postoji milion penzionera koji su se prijavili za penzionersku karticu, a da u narednih deset dana očekuje da će je imati svi penzioneri koji su se prijavili.

„Idemo i sa povećanjem minimalne zarade 17,8 odsto, nikada veća minimalna zarada naredne godine u Srbiji neće biti, prelazimo taj nivo od 400 evra, biće tačno 47.154 dinara“, kazao je Mali.

.

Ocenio je da će decembru ove godine prosečna zarada biti 840 evra, a da sledećeg decembra očekuju da će ona biti između 950 i 960 evra.

Kao još jednu karakteristiku budžeta za narednu godinu naveo je „nikada veće kapitalne investicije“ što podrazumeva nastavljanje sa investicijama u autoputeve, u brze saobraćajnice i brze pruge.

Kazao je da je izdvojeno tačno 600 milijardi dinara za te projekte i najavio „nikad veća izdvajanja“ za poljoprivredu od 118 milijardi dinara.

Govoreći o zdravstvu, Mali je ocenio da će do kraja godine Srbija imati 55 mamografa, ultrazvučnih aparata i magnetnih rezonanci.

BONUS VIDEO Da li novi budžet zadaje ključni udarac poljoprivrednicima? – Nenad Mitrović i Milovan Ivanković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar