Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Zbog situacije sa virusom korona, kako kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, Ministarstvo finansija je naložilo da se budžeti lokalnih samouprava smanje za desetak odsto u odnosu na planirano. Ona najavljuje prvi rebalans već do kraja juna, a drugi se očekuje na jesen.

Odbornici niške Skupštine su na poslednjem zasedanju usvojili završni račun budžeta za 2020. godinu, a u izlaganju odbornika Ruske stranke Milana Krstića se i prvi put čulo o mogućem rebalansu. On je rekao da je to navodno naredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenose Južne vesti.

Pročitajte i ovo

„Dobio sam informaciju i od predsednika Skupštine da ćemo već na narednoj sednici imati rebalans budžeta. Od strane predsednika države je naloženo da se smanji budžet i uravnoteži za nekih desetak do 15 odsto. To je ista priča o kojoj sam govorio i na usvajanju, da je nerealno planiran i da ne može da istrpi sve ono što donosi godina pred nama“, rekao je Krstić.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski potvrđuje da će rebalansa biti, ali kaže da to nije naredba predsednika, kao i da opozicija za govornicom može da priča šta želi.

„Ministarstvo finansija je naložilo lokalnim samoupravama, ne Nišu, nego lokalnim samoupravama u Srbiji da budžete smanje za 10 do 12 odsto. Grad Niš će to učiniti, a to je sve posledica ove situacije oko kovida. Mi ćemo kroz rebalans, verovatno krajem juna, gledati da to smanjimo“, rekla je Sotirovski.

Još nije definisano, kako je pojasnila, da li će prvim rebalansom biti umanjen budžet u procentu koji je preporučen, ali je izvesno da se novo prekomponovanje niškog budžeta očekuje oktobra.

„Realno je očekivati još jedan rebalans u oktobru kada tačno znamo koliko otprilike para imamo, koliko nam se budžet puni, a na koji način prazni i koliko možemo da predvidimo da na pametan način iskoristimo to što ćemo od para imati“, rekla je Sotirovski.

Inače, da je budžet i za ovu 2021. godinu nerealno planiran čulo se i na sednici Skupštine krajem decembra prošle godine kada je on usvajan.

Projektovan je na oko 11,8 miljardi dinara što je uvećane za više od 5 odsto u odnosu na budžet iz 2020. godine. Usvojen je na sednici Gradskog veća kojoj nije prisustvovala gradonačelnica, a da pre toga nije bilo javne rasprave, niti je iko upoznao građane sa planiranim trošenjem para koje oni uplaćuju gradu.

Paradoks je bio još veći kada je više od 10 dana nakon usvajanja ovog dokumenta na Gradskom veću, objavljen je zaključak o održavanju javne rasprave.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram