Foto: Nova.rs

Vlada je proglasila novi spisak avio linija u javnom interesu, a na njemu su se po prvi put našli i letovi iz Kraljeva. Kako je najavljeno, dva puta nedeljno trebalo bi da saobraća linija sa aerodroma Morava u Lađevcima do Istanbula, a toku letnje sezone i do Tivta i Soluna. Iz Aerodroma Srbije kažu da tek treba da se sprovede procedura izbora avio kompanije koja će saobraćati do Istanbula. Nezvanično se pominje da bi ovaj let mogao da se poveri turskoj avio kompaniji.

Nove avio linije iz Kraljeva, ali i nova pista u Lađevcima Linija u javnom interesu može da se proglasi ako se odnosi na rutu ka aerodromu koji opslužuje region ili regione u razvoju u Srbiji ili ukoliko ruta ima manje od 100.000 putnika godišnje, navodi se u Uredbi o uslovima za proglašenje linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju.

Pre dve godine, Vlada je donela odluku o proglašenju linija u javnom interesu i sa kraljevačkog aerodroma, kada je sa „Morave“ uspostavljen avio saobraćaj sa Bečom, a tokom letnje sezone i sa Solunom.
Da bi linija dobila status da je u javnom interesu potrebno je i da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da na liniji ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza i da je relacija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije.

„Naročito za povezivanje regiona sa industrijskim centrima, privlačenje investicija, povezivanje sa dijasporom“ i da se uspostavlja u redovnom avio-prevozu za period utvrđen zakonom”, piše u uredbi Vlade.

Pogodnosti za obavljanje avio-prevoza na liniji u javnom interesu mogu da obuhvataju i kompenzaciju koja se daje avio prevoziocu, ali u tom slučaju iznos ne sme da premaši neto troškove „uzimajući u obzir odgovarajući prihodi koji zadržava avio-prevozilac, kao i razumnu dobit“, piše u Uredbi.

Nezvanično se pominje da je upravo novi let iz Kraljeva za Istanbul zainteresovana jedna turska avio kompanija.

Gradnjom piste koja će biti namenjena za teretni saobraćaj Aerodrom Morava u Lađevcima mogao bi postati ne samo srpski već i regionalni centar za prevoz robe. Nova pista biće izgrađena po svim standardima kargo saobraćaja, dužine 3,5 kilometara i širine 60 metara.

U izradi je Prostorni plan posebne namene aerodroma Morava koji će stvoriti uslov za razvoj kargo sabraćaja, a imajući u vidu izgradnju Moravskog koridora i brze saobraćajnice, ovaj deo Srbije postaće najveće saobraćajno čvorište.

„Nakon završetka ovih infrastrukturnih radova, opslužno područje aerodroma će se znatno uvećati imajući u vidu blizinu Republike Srpske i Crne Gore. Aerodrom u Lađevcima ima fantastičnu poziciju i uz nove, moderne saobrćajnice roba iz svih delova Srbije moći brzo da se transportuje do aerodroma, a onda da ide dalje u ceo svet“, izjavio je ministar saobraćaja Tomislav Momirović.

Koliko će uspostavljanje kargo saobraćaja iz ove vazdušne luke biti značajno pokazuje i podatak da je privreda tog dela Srbije među najrazvijenijim, a godišnje se ostvaruju suficiti od nekoliko stotina miliona evra.

Samo na području Kraljeva se nalazi se 25.000 privrednih subjekata i skoro dva miliona potencijalnih putnika za turističke letove.

Aerodromi Srbije trenutno sprovode javnu nabavku, u vrednosti od 22 miliona dinara, za izradu projektno-tehničke dokumentacije za proširenje postojeće platforme u cilju povećanja kapaciteta prihvata i otpreme putničkih avionana aerodromu Morava, kao i za izgradnju hangara za smeštaj aerodromske opreme.

Bonus video: Prvi leteći automobil

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare