Miroljub Labus Foto: Zoran Lončarević

Glavni urednik "Bele knjige 2021" Saveta stranih investitora Miroljub Labus izjavio je da su privredni rezultatu Srbije u ovoj godina bolji od očekivanog, kao i da će zemlja ostvariti veći privredni rast nego mnoge zemlje u svetu, ali da će se već naredne godine te stope vratiti na one pre krize.

„Ova godina je bila dobra godina, bolja nego što smo očekivali. Srbija je ostvarila dobar rast iz dva razloga – ogromne finansijske podrške koju je država obezbedila privredi i gradjanima, kao i odličnih prinosa u poljoprivrednom sektoru“, kazao je Labus na predstavljanju „Bele knjige 2021“.

On je dodao i da će stopa privrednog rasta u Srbiji biti veća nego u mnogim drugim zemljama, ali da će se već sledeće godine privredni rast vratiti na srednje vrednosti.

Naveo je i da je 2019. godine stopa privrednog rasta u Srbiji bila zasnovana na investicijama i građevinskom sektoru, dok su ove godine pokretači potrošnja i trgovina.

Labus smatra da su Srbiji potrebne nove investicije, zasnovane na proizvodnji, ali i reindustrijalizacija.

„Moramo da proizvodimo, zato su nam potrebne veće investicije“, kazao je on i naveo da je nužno da kompanije više zaradjenog novca ponovo ulažu u proizvodnju.

Dodao je i da rast javnih investicija mora biti limitirane, kako ne bi ugrozile fiskalnu stabilnost.

Kao rizike, sa kojima bi se država mogla suočiti naredne godine, naveo je inflaciju, potom javni dug, koji ne sme da predje granicu od 60 odsto BDP-a.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)