Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je danas da je konsenzus svih analitičara, ali i procene Međunarodnog monetranog fonda da će se inflacija stabilizovati u drugom kvartalu 2022. godine.

Ovo što se događa sa povećanjem inflacije u Srbiji, ali i svuda u svetu je posledica izuzetno visokog iznosa novca u opticaju, kao posledica mera EU i FED u proteklih 12, 13 godina, ali i poremećajima u lancima snabdevanja zbog kovid krize, rekao je Mali na panelu Saveta stranih investitora posle predstavljanja „Bele knjige“.

Mali je ukazao na potencijalnu krizu u sektoru energetike, zbog povećanja cene gasa i struje.

Naš posao je da slušamo privrednike, građane i ono što se događa u svetu. Reagovali smo pravovremeno na krizu kovid-19, rekao je on.

„Mislim da smo u proteklih 18 meseci pokazali kako odgovornom ekonomskom politikom i potezima da podržimo privredu i građane, rekao je Mali i napomenuo da Srbija, uprkos što je na tri programa pomoći potrošila više od osam milijardi evra ima javni dug od 58,2 odsto BDP. To govori o ispravnosti odluka, brzini i sveobuhvatnosti“, ocenio je Mali.

Bonus video: Nikezić: Inflacija u Srbiji pojede jedno letovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar