Foto: Shutterstock

Građani koji razmišljaju o kupovini stana, a ne žuri im se sa useljenjem, često se odlučuju na stan u zgradi koja još nije završena. Međutim, često se dešava da završetak gradnje kasni, pa oni koji su stan u takvoj zgradi kupili moraju da menjaju planove, budući da ne mogu da se usele u planiranom roku. U ovim situacijama, odgovornost, naravno, snosi investitor, ali da bi građani bili zaštićeni i, eventualno, dobili nekakvu odštetu, o jednoj stvari moraju da vode računa.

Kako za Nova.rs navodi sudski veštak i procenitelj Milić Đoković, budući da je u ovakvim slučajevima predmet kupovine buduća stvar, u ugovoru koji se sklapa između kupca i investitora moraju da budu navedena sva prava i obaveze, što ga čini najvažnijom stvari prilikom kupovine stana u izgradnji.

Pročitajte još:

Ugovor je zapravo i jedina stvar koja kupca može zaštititi u slučaju da se kasni sa završetkom gradnje.

„Tu mora sve da bude navedeno. Naravno, postoje neki objektivni razlozi zbog kojih završetak gradnje, a samim tim i useljenje može da kasni, poput nemogućnosti izvođenja radova zbog niskih temperatura ili, na primer, poplava. Ali i kazna za kašnjenje treba da bude precizirana. Preporuka je da kupac stana ne isplati celu sumu pre useljenja, nego na primer 90 odsto, a 10 odsto da ostane za samo useljenje. Tako, ukoliko dođe do kašnjenja, ta kazna može da se odbije od tih 10 odsto, pa kupac plati manje“, objašnjava Đoković.

Foto: Ana Vušović Marković/Nova.rs

Prema njegovim rečima, ugovor treba da bude precizan i jasno definisan, zbog čega je preporuka da ga sastavljaju profesionalci. Takođe, treba ga overiti i kod notara.

Nikola Čobić iz agencije za nekretnine „City Expert“ takođe navodi da je ugovor najvažnija stvar pri ovakvoj kupovini.

„Rokovi su u suštini stvar dogovora, ali svakako treba odrediti rok za useljenje, pa i šta se dešava ako dođe do probijanja tog roka. Kraj radova uglavnom kasni, ali se generalno sa obe strane ‘toleriše’ neki rok od tri do šest meseci“, ističe Čobić.

Kako navodi, neki investitori su spremni na plaćanje penala, a neki ne.

Ugovor potpisivanje Foto:Shutterstock

„Ukoliko postoji dogovor o penalima, neki to isplate u novcu, neki, na primer ako su kupci podstanari, plate njihovu kiriju za te mesece kad se kasni sa završetkom radova“, objašnjava naš sagovornik .

Ukoliko ipak ne želi da ispoštuje odredbe ugovora, kupac, naravno, ima osnova za tužbu.

Ipak, više nema toliko slučajeva da se zgrade uopšte ne završe, kako je ranije bio slučaj, a Čobić to objašnjava velikom konkurencijom. Ni samim investitorima nije u interesu da zgrade ne završe.

BONUS VIDEO Greške koje pravimo pri kupovini stana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar