Krkobabić: Zadrugarstvo Srbije na evropskom putu

Biznis 14. jun. 202217:58
Podeli:
Foto:Vesna Lalić

Zadrugarstvo u Srbiji baštini evropske standarde i vrednosti u toj oblasti, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

„Zadruge su imperativ koji proizilazi iz malog, a usitnjenog poseda. Zadrugarstvo Srbije kao sektor, ali i kao širi društveni pokret, u celosti baštini evropske zadružne standarde i vrednosti. Transfer odgovarajućih znanja i novih tehnologija uz ne mala državna ulaganja i punu političku podršku predsednika Aleksandra Vučića, predstavljaju realan okvir za ubrzan razvoj zadruga, koje čine okosnicu opstanka sela Srbije“, kazao je Кrkobabić.

On je u banatskoj opštini Žitište u Srpskom Itebeju otvorio „Drugu letnju zadružnu školu“.

Кrkobabić je dodao da „naša zadružna tradicija datira iz 1846. godine i naš duh zadrugarstva je imanentan evropskom zadrugarstvu“.

"I mi tu nastavljamo, prešli smo hiljadu novoosnovanih zadruga i u narednom periodu u planu je da iz tog kvantiteta pređemo u novi kvalitet, pravih specijalizovanih zadruga horizontalno i vertikalno povezanih", naglasio je ministar.

Trodnevnu školu sa stručnim predavanjima, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, koja se održava u zemljoradničkoj zadruzi "Mrkšićevi salaši" pratiće i praktični obilasci nekoliko uglednih zadruga Vojvodine.

Pohađaće je 50 učesnika iz 20 zadruga sa teritorije čitave Vojvodine i namenjena je svim članovima zadruga koji žele da svoje znanje obogate praktičnim stručnim savetima.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU akademik Dragan Škorić podsetio je na značaj edukacije, predavanja, stručnih skupova, letnjih i zimskih praktičnih škola sa različitim temama.

"Moramo dovršiti rejonizaciju, menjati strukturu useva i uvesti nove tehnologije u proizvodnji", ukazao je Škorić.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov-Bizonj istakla je da je ova letnja škola namenjena pre svega mladim ljudima koji rade u zadrugama, sa ciljem da obogate svoja znanja, steknu kontakte, razmene iskustva i primene ih u svojim zadrugama i sredinama iz kojih dolaze.

"Zadrugama su najvažnije investicije u tehnološki razvoj, a zadrugarstvo je u današnjem agrarnom miljeu svakako doživelo pravi preporod. Sve više je mladih ljudi koji se udružuju i uviđaju prednosti ovakvog poslovanja", izjavio je Nandor Vereš, polaznik škole i direktor zadruge Agrosoj iz Neuzine.

Zemoljradnička zadruga "Mrkšićevi salaši", zadruga domaćin ove letnje škole, posluje već 28 godina, ima 21 člana, 307 kooperanata i čak 330 zaposlenih. Danas ovo banatsko mesto ima 1.900 stanovnika i skoro trećina stanovništva je na neki način ekonomski vezana za zadrugu, a ako se tom broju dodaju i članovi njihovih porodica može se reći da mesto opstaje zahvaljujući zadruzi.

"Mi smo uspeli da zadržimo život na selu, imamo 300 đaka u seoskoj školi, a zapošljavamo i stručne ljude iz grada. Srpski Itebej je specifično selo, koje je imalo čak osam zadruga do Drugog svetskog rata", objasnio je direktor Vojislav Mrkšić.

BONUS VIDEO - Trofimenko: Mladi na ivici bede, zloupotrebljavaju ih i studentske zadruge

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar