Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Akcije na globalnim tržištima su danas strmoglavo pale, dok su cene sirovina, poput nafte i zlata ojačale, jer se istočni deo Evrope nalazi na ivici rata nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio trupama da uđu regione Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih MSCI, bez japanskih, na putu je da zabeleži najgori dan u ovom mesecu za ovaj mesec, i trenutno je u minusu od 2,1 posto, pritisnut padom berzi u Hong Kongu i kontinentalnoj Kini, javlja Rojters. Japanski indeks Nikei potonuo je za 2,5 posto.

Američke i evropske berze se takođe kreću ka snažnim gubicima na otvaranju trgovanja, pri čemu je indeks fjučersa Njujorške berze S&P 500 u padu za 1,8 odsto, tehnološki Nasdak za 2,5 posto, pan-evropski terminski indeks EuroStoks 50 za 1,53, a a lonskonski FTSE za 0,89 postotaka.

Nasuprot tome, cena fjučersa evropske nafte Brent, odnosno ugovora za isporuku u narednom periodu po dogovorenoj fiksnoj ceni, porasla je za 1,5 posto na 96,85 dolara po barelu, nakon što je na početku trgovanja dotakla nov sedmogodišnji maksimum na 97,21 dolara zbog zabrinutosti da će ruski izvoz energije možda biti poremećen. Spot cena zlata je napredovala za 0,2 odsto na 1.909,10 dolara po unci, pri čemu je ranije tokom trgovinske sesije dostigla nov šestomesečni maksimum od 1.911,56 dolara.

Putin je u ponedeljak priznao dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini kao nezavisne republike i naredio slanje ruske vojske, kako Moskva kaže, u mirovnu operaciju u toj oblasti, što je dovelo do vrhunca ukrajinske krize koja bi mogla da izazove veliki rat, navodi Rojters.

Vašington i evropske prestonice osudile su taj potez, obećavajući nove sankcije. Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je da je dobio uveravanja u „odlučan i ujedinjen“ odgovor Evropske unije. Međutim, jedan zvaničnik Bajdenove administracije izjavio je da potez Rusije još uvek ne predstavlja „invaziju“ koja bi pokrenula širi paket sankcija, jer ne predstavlja odstupanje od onoga što je Rusija već uradila.

Na berzi u Hong Kongu, akcije ruskog proizvođača aluminijuma Rusala pale su za čak 22,1 posto na 6,18 hongkonških dolara, što je njihov najveći dnevni procentualni pad od aprila 2018.

Kineske tehnološke akcije koje kotiraju u Hong Kongu potonule su za 2,7 odsto zbog spekulacija o novom talasu pooštravanja regulative, šo je pogodilo najviše deonice Tencenta i Alibabe.

Na tržištima valuta, dešavanja su nešto prigušenija, osim kada je reč o ruskoj rublji koja se na početku trgovanja u Aziji stropoštala na najniži nivo u poslednjih 18 meseci, pre nego što se stabilizovala. Japanski jen se na otvaranju sesije vratio rastu, dostižući skoro tronedeljni maksimum od 114,50 za dolar. Švajcarski franak se drži blizu jednomesečnog najvišeg nivoa zabeleženog u ponedeljak, evro se spustio za 0,2 posto na jednonedeljni minimum od 1,1286 dolara.

Bonus video – Da li je rat u Ukrajini neizbežan

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram