Turistička agencija “Galileo tours” podnela je pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu krivičnu prijavu protiv R.K. i Z.Č, predstavnika Sindikata EPS Kolubara. Kako se navodi u prijavi u koju je Nova.rs imala uvid, oni su raspisali tender za putovanja za zaposlene čija je vrednost, prema nezvaničnim informacijama, oko dva miliona evra, onda pre vremena otvorili pristiglu ponudu “Galileo tours-a” i detalje dali drugoj, konkurentskoj turističkoj agenciji, a zauzvrat od nje uzeli novac. Takođe, piše da su o trošku EPS-a letovali članovi porodice R.K.

Sindikat EPS Kolubara nedavno je odlučio da angažuje turističku agenciju radi realizacije programa prevencije radne invalidnosti zaposlenih za ovu godinu, što je zapravo standardna praksa i jedna od pogodnosti koju imaju radnici Elektroprivrede Srbije.

Foto: FoNet/EPS

Za ovakva putovanja, novac se obezbeđuje iz budžeta EPS-a, akcionarskog društva koje je u stopostotnom vlasništvu države.

U krivičnoj prijavi, u kojoj je naš portal imao uvid, piše da su predstavnici ove sindikalne organizacije, R.K. i Z.Č, pre predviđenog roka otvorili ponudu lazarevačke agencije “Galileo tours”, koja je i podnela prijavu, a potom o sadržini njihove ponude obavestili konkurentsku agenciju “Hedonic”, koja u to vreme još nije sastavila i predala svoju ponudu. Sindikat je od agencije “Hedonic” za to uzeo novac.

Kako se dalje navodi u prijavi, “Hedonic” je, potom, dostavio ponudu za radnike RB Kolubara, koja je, prema nezvaničnim informacijama, od konkurentske bila niža za oko 1.000 dinara po destinaciji, dok su datumi putovanja bili identični. Primera radi, razlika u ponudi aranžmana za Vrnjačku banju bila je oko 1.000 dinara, kao i za Zlatibor, dok je razlika u ponudi za Budvu bila između 1.500 i 2.000.

U prijavi se navodi da pribavljena korist iznosi više od milion i po dinara, ali kako nam objašnjava dobro obavešteni sagovornik, vrednost tendera je oko dva miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

„U prijavi se navodi da je više od milion i po dinara, jer je jednostavno takva forma – ne navodi se tačan iznos, već da li je više od milion i po dinara ili je manje od te cifre. U praksi, to je posao vredan oko dva miliona evra. Konkretno, oko 1,8 miliona iz budžeta EPS-a se izdvaja za rekreaciju i rehabilitaciju za zaposlene, koji ‘dotiraju’ još oko 30 odsto, tako da konačni iznos prelazi dva miliona evra“, kaže naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Nova.rs je kontaktirala R.K, kao zastupnika sindikata, ali on nije odgovorio na naše pozive, niti na SMS poruke koje smo mu uputili.

Objavljen snimak razgovora

Na društvenim mrežama objavljen je snimak razgovora koji navodno vode jedan od zaposlenih u agenciji “Galileo tours” i nepoznata žena iz sindikata EPS Kolubara. Na snimku se čuje da žena ne zna zbog čega je od nje zatraženo da ranije otvori njihovu ponudu. Takođe, čuje se da žena objašnjava kako je u svakom trenutku mogla da otvori bilo koju od pristiglih ponuda. Na kraju, ona pita sagovornika “šta njoj može da se desi”, a na njegovu konstataciju da može krivično da odgovara, ona kaže: “Veruj mi, postoji sud koji to rešava.”

Kolege sindikalci se „ograđuju od ovih aktivnosti“

Predstavnici pet sindikalnih organizacija koje postoje u okviru EPS-a, uputili su dopis predsedniku Sindikata radnika EPS, u kojem se ograđuju od “nedavnih događaja” u Sindikatu EPS Kolubara u vezi sa navodnim nerpavilnostima i zloupotrebama u organizovanju i sprovođenju prevencije radne invalidnosti.

Foto: Privatna arhiva

“Istinu će, s obzirom na pokretanje krivične prijave, utvrditi nadležne državne institucije. Ovakvim događajima se u velikoj meri ruši ugled celog Sindikata radnika EPS, što je nedopustivo i što se ne može tolerisati”, navodi se u dopisu.

Kako se dalje navodi, ukoliko se utvrdi da postoje elementi zloupotrebe, lica odgovorna za to moraju da snose posledice.

“Sindikalne organizacije (potpisnice ovog dopisa) zahtevaju od predsednika Sindikata radnika EPS-a i predsednika sindikalnih organizacija Sindikata EPS Kolubare da u najkraćem mogućem roku reše novonastalu situaciju, iskažu moralnu odgovornost i spreče širenje štete na celu situaciu Sindikata”, zaključuje se u dopisu.

Vučić pre svih znao o slučaju

O ovom slučaju zloupotrebe pričao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mitingu izborne liste “Beograd sutra” u Lazarevcu.

“Postoje ljudi koji misle da svojom bahatošću mogu da dobiju sve, koji misle da mogu da pridobiju radnike tako što će na sebe i svoje porodice da potroše po 6.000 evra, a da ostali ne dobiju ništa, ali će zato da budu najglasniji ovde i zato će da vode politiku napada na sve one koji će pošteno da se bave svojim poslom. E, to neće moći”, rekao je Vučić.

Ko putuje o trošku EPS-a?

Pod time da pojedinci troše na “sebe i svoje porodice”, Vučić je mislio na to da su pojedinci letovali na osnovu rezervacija koje je napravio osumnjičeni R.K. Naš portal imao je uvid i u račun jednog hotela u Kotoru, u kojem se navodi da je tokom prošle godine u jednom rezortu u Kotoru boravila žena, na ime rezervacije osumnjičenog R.K. U računu se vidi da je pet noćenja koštalo oko 750 evra.

Osim toga, u drugoj rezervaciji vidi se da su, takođe prošle godine, u hotelu sa četiri zvezdice boravile dve žene, za koje se na osnovu prezimena može zaključiti da su u srodstvu sa R.K. U pitanju je hotel u Makarskoj, a pet noćenja u njemu koštalo je nešto manje od 1.500 evra.

Na kraju, prošle godine je i sam R.K. dva dana boravio u “premijum apartmanima” na Žabljaku u Crnoj Gori.

BONUS VIDEO Protest radnika EPS u Kolubari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare