Henri Ford je rekao: Preko noći postaje slavan samo onaj ko je danima neumorno radio. A da je njegova izreka u potpunosti tačna, najbolje potvrđuje Ljižanka Kristina Milivojčević koja u Čikagu već osam godina živi pravi američki san i radi ono što najviše voli - kuva. Kiki, kako je svi zovu, trenutno radi u jednom čikaškom restoranu i za Nova.rs kaže da je zadovoljna svojim životom, ali da nikada neće zaboraviti one teške i stresne periode kroz koje je morala da prođe da bi postigla ono što želi. Sada cela Amerika traži njene "Kiki" palačinke, a ovo je priča o njenom uspehu.

Kristina je još u osnovnoj školi „otkrila“ da ima talenat za kuvanje. „Krala“ je recepte sa svih strana, slušala i gledala starije, a onda ih je zapisivala u svoju svesku. Kaže da se ljubav prema hrani rodila sama po sebi, a sada je postala njena strast koja joj je donela i dobru zaradu.

„Sve što vam je strast u životu, radite sa najvećom ljubavlju“, kaže nam Kristina na početku razgovora.

Kristina Milivojčević Foto: Privatna arhiva

Iako je volela da kuva, Kristina se, nakon završene gimnazije opredelila za ekonomiju. Uporedo sa studiranjem, počela je da radi u pošti u Beogradu, a onda je „sudbina“ umešala svoje prste.

„Radila sam u Beogradu, ali sam tražila premeštaj kako bih bila bliže Ljigu, tako da sam dobila Lazarevac i tu sam radila neko vreme. E onda se desio jedan lep trenutak – dobila sam vizu za Ameriku. Moja mama je živela u Čikagu, nagovarala me je da dođem kod nje na tri meseca i ja sam otišla. I evo, ostala sam već punih osam godina“.

Kristina Milivojčević Foto: Privatna arhiva

Kada je odlučila da ostane sa majkom, znala je da želi da se bavi kuvanjem. Ali, da bi došla do toga, kako nam priča, morala je da prođe „i sito i rešeto“. Zato je radila i po nekoliko poslova dnevno.

„Zaposlila sam se u jednom restoranu. Sećam se, ustajala sam u dva ujutru da bih naučila da pravim burek, a potom sam u sedam nastavljala svoju smenu u kuhinji. Uporedo sam čuvala decu. Imala sam velike ciljeve. Radila sam po tri posla, čistila kancelarije, kuće i vozila lekove uporedo sa radom u kuhinji, i jako brzo sam otvorila svoju kompaniju za čišćenje“.

Pročitajte još:

Već na samom početku svog preduzetništa, imala je sreće jer je zajedno sa prijateljem otvorila restoran. Sve je išlo kako treba, ali, kako objašnjava, u međuvremenu su im se putevi razišli.

„Tada sam uspostavila saradnju sa drugim restoranom. Nisam se predavala. Shvatila sam čim sam došla u Ameriku da je Amerika zemlja koja mnogo pruža. I zato treba iskoristiti svaku mogućnost koja ti se da“.

Kristina Milivojčević Foto: Privatna arhiva

Trudom i radom uspela je da napreduje, a to pokazuje i specijalitet restorana „Compass Arena“ u kom radi – američke palačinke koje su dobile ime po njoj – „Kiki“.

„Kiki palačinke su uvrštene u meni restorana sasvim slučajno. Probudila sam se jednog jutra i jelo mi se nešto slatko. Otišla sam u kuhinju, napravila palačinku, iseckala je, dekorisala i potom sliku slatkiša okacila na Instagram. U tom trenutnku nismo je imali na meniju. Radnici su dolazili do mene da mi kažu da su je gosti videli na storiju i da je svi traže. Tako sam došla na ideju da palačinke ubacim na meni, iako sam znala da će radnicima u kuhinji oduzeti malo više vremena da ih naprave, zbog dekoracije. Ljudi su bili oduševljeni, počeli su da me taguju, i tako je sve počelo. Ne planiram da se zaustavim dok ceo svet ne sazna za Kiki’s Sweet Crepe“.

Kristina Milivojčević Foto: Privatna arhiva

Iako je navikla na život u Americi i u potpunosti je ispunjena, Kristina priznaje da joj Srbija mnogo nedostaje.

„Moje vaspitanje mi nije dozvolilo da zaboravim svoje poreklo i svoju zemlju. Fali mi moja porodica, moja kuća. Za mene je porodica svetinja, ona je ta koja mi daje snagu da istrajem u tuđini. Ono o čemu uvek razmišljam su deca, porodica, nešto što je za mene jako bitno. Ako bih morala da biram između dece i porodice i karijere, bez razmišljanja bih izabrala porodicu i decu. Mislim da je to nešto čemu svako treba da teži, ali, nažalost, mladi danas previše vremena posvećuju društvenim mrežama, kućnim ljubimcima, izlascima, porocima… Ipak, nadajmo se najboljem“.

Kristina Milivojčević Foto: Privatna arhiva

Kristina je definitivno „zvezda u kuhinji“, ali, kako izgleda, i na Instagramu, iako do skora nije ni imala profil. Čak je bila i protivnik društvenih mreža. Trenutno ima više od sto hiljada pratilaca na ovoj društvenoj mreži, a ljudi je prate kako zbog kulinarskog umeća, tako i zbog lepote koja prosto ne može da se sakrije.

„Nažalost, danas svi koriste društvene mreže, pa tako i ja. One mi pomažu zbog posla kojim se bavim. Jedino što nisam očekivala jeste veliki broj pozitivnih komentara, zbog čega sam jako ponosna. Puno mi je srce što ljudi vide i cene moj trud. Što se tiče mog izgleda, ne mogu da sakrijem ono što mi je Bog dao, pa mi ponekad zasmeta kada ljudi misle da nisam prirodna ili me porede sa drugim devojkama. Lepim ljudima su verovatno sva vrata otvorena, ali lepota je mač sa dve oštrice. Svesna sam svog izgleda i koristim ga na pošten način. Lepotu oblikuju dobrota, humanost, ljubav, intelekt, stil, dobra energija, samo fizička lepota nije dovoljna jednoj ženi“, kaže nam Kristina.

BONUS VIDEO: Nina – Zavarivačica koja je iz Srbije otišla u Nemačku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare