Kraj moratorijuma: Ko ima keš, ne mora da prihvati nove rate

Biznis 25. sep. 202013:04 > 13:08
Podeli:
Foto: Shutterstock

Drugi zastoj u otplati obaveza prema bankama ističe u sredu, 30. septembra. Banke će, prema navodima Udruženja banaka Srbije, u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, a klijenti će imati sedam  dana da se o ponuđenom planu izjasne. Ko ima gotovinu da namiri dve rate, ili bar dve mesečne kamate, ne mora da prihvati novi otplatni plan.

„Savetujemo klijentima da s pažnjom pročitaju dopis svoje banke i odaberu opciju koja im  najviše odgovara„, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prva mogućnost je, kako navodi – da korisnici prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita.

„Druga mogućnost, ako im to finansijska situacija dozvoljava, jeste da odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum. U svakom slučaju odluka je na građanima i važno je da oni to znaju“, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Drugi moratorijum prihvatilo je 82 odsto građana i 69 odsto preduzeća. Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza iznosi skoro milijardu evra.

Od izbijanja krize zbog pandemije kovid 19, banke su se na različite načine uključile da omoguće stanovništvu i preduzećima da lakše savladaju posledice. Prvi moratorijum proglašen je u martu i bio je vredan oko dve milijarde evra, drugi krajem jula (vrednost skoro milijardu evra), dok je garantna šema za kreditiranje preduzeća bila vredna oko 2 milijarde evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar