Kriptovaluta, kriptovalute
Foto: Shutterstock

Činilo se da tržište kriptovaluta doživljava procvat, ali je usledio krah. Ukupna vrednost tržišta kriptovaluta od jeseni pala za 65 odsto, a vrhunac kraha desio se u maju i junu ove godine. U razgovoru za Novu stručnjaci otkrivaju kada možemo da očekujemo "vraćanje u normalu", odnosno kada će vrednost kriptovaluta dosići pređašnji nivo.

Šta je uticalo na krah?

Iako postoje različiti faktori koji su uticali na pad vrednosti kriptovaluta, sagovornik Nove, inače trgovac kriptovalutama koji je želeo da ostane anoniman, objašnjava da su nedavne oscilacije u kursu „regularnih“ valuta, poput dolara i evra, imale ulogu i na tržištu kriptovaluta.

„Na tržištu kriptovaluta bilo je puno oscilacija, a na njihovu vrednost, odnosno njen pad, uticao je i odnos dolara i evra“, kaže naš sagovornik, koji podseća da je nedavno dolar po prvi put bio izjednačen sa evrom, a zatim i premašio njegovu vrednost.

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, posmatrano na globalnom nivou, postoji pretnja od recesija, a šanse da se ona odrazi na bitkoin su „50-50“.

Direktor marketinga kriptomenjačnice ECD Marko Živković objašbnjava za Novu koji su to drugi faktori koji su krivci za „sunovrat“ ovog tržišta.

„Nakon prošlogodišnje ‘eksplozije’ vrednosti kriptovaluta i njihovih istorijskih maksimuma vrednosti, ni najveći skeptici to nisu mogli da ignorišu. Velike kompanije, među kojima je najviše tehnoloških, odlučilo je da deo svojih sredstava ulože u kriptovalute. Ekonomska kriza kao posledica dvogodišnje borbe sa pandemijom uz rat u Ukrajini i globalnu inflaciju, uticali su na to da svetska ekonomija mora da počne da plaća tu cenu. Vrednost deonica najvećih kompanija poput Google-a, Apple-a, Facebook-a ili Netflix-a je krenula da pada, što je sa sobom ovuklo i kripto tržište koje je prestalo da bude imuno na ostatak ekonomije“, kaže on.

Kakvo je trenutno stanje na tržištu kriptovaluta?

Vrednost bitkoina do zaključenja ovog teksta iznosila je 21.573,6 evra.

Ova valuta je od samog početka na rolerkosteru, te se često dešavaju padovi cene od po 10 i više odsto u samo jednom danu. Tako je pre samo 24 časa cena bitkoina bila za 655,77 evra veća, te je iznosila 22.229,37 evra. Dakle, za samo 24 časa, vrednost bitkoina opala je za 3,12 odsto.

Ima li šanse za oporavak?

Živković objašnjava da je ovo kompleksno pitanje, na koje konkretan odgovor zapravo niko ne može sa sigurnošću da da.

Prema njegovim rečima, upravo velike kompanije koje su na tržište kriptovaluta ušle kao „veliki igrači“ predstavlja mač sa dve oštrice. Tako je, osim toga što su bitkoin i ostale valute morale da se „odreknu samostalnosti“ u odnosu na ostala ekonomska kretanja, ovo uticalo i na to da su kriptovalute dobile određeni kredibilitet i sigurnost koja im je bila potrebna.

Kriptovaluta, kriptovalute
Foto: Shutterstock

Takođe, Živković objašnjava da je za bitkoin, pored svih pomenutih faktora, važna i cikličnost. Naime, na svake četiri godine dolazi do prepolovljavanja nagrade za rudare bitkoina.

„U godini nakon te, dolazi do skoka vrednost, a nakon nje obično dolazi do stagnacije tržišta i pada u narednih godinu do dve dana. Pošto je poslednje prepolovljavanje nagrade bilo 2020. godine, ova situacija za iskusnije u kripto svetu zbog ranijih iskustava nije tako iznenađujuća“, objašnjava naš sagovornik.

Prema Živkovićevim rečima, već sada se naziru pozitivni signali, ali kako je nemoguće sa sigurnošću predvideti bilo šta u kripto svetu, ostaje nam samo da pratimo dalja kretanja.

BONUS VIDEO Sem Bankman – Kripto Robin Hud

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar