Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, Profimedia

Vučićeva pompezna izjava da je u Srbiji pronađeno nalazište zlata, koje je po veličini među prvih 100 na svetu, te da tačnu lokaciju nalazišta zna samo on i još jedna osoba, kao i da još nije vreme da je saopšti javnosti, za ekonomistu i konsultanta dr Milana R. Kovačevića je ‚,čista propaganda za narod‘‘. On smatra, da takvim nedorečenim izlaskom u javnost, predsednik zbunjuje građane i da u ovom trenutku, kao ekonomista, jedino može da kaže da su takve informacije plasirane u svrhu propagande.

,,Predsednik nas je prvo zastrašio da ćemo ostati gladni, da nemamo dovoljno graška, da nestaje svega, a sada je odjedanput našao da imamo jedno od 100 najvećih nalazišta zlata. Ni za jedno, ni za drugo nije nam dao dobre i precizne podatke. Nažalost, kod nas se uvek neka informacija namerno plasira, samo da posluži propagandno, za onoga koji to saopštava, a u oba ova slučaja, to je bio naš predsednik‘‘, kaže za Nova.rs Milan R. Kovačević, doktor ekonomskih nauka i član Naučnog društva ekonomista.

Milan Kovačević Foto:N1Ukazuje da u slučaju predsednikove izjave o novom nalazištu zlata, ni građani, ali ni stručna javnost nisu dobili konkretne informacije na osnovu kojih bi moglo da se izmeri, koliko ćemo svi ‚,profitirati‘‘ od srpskog rudnog bogatstva.

‚,Kao prvo, ne znamo na kolikoj površini je pronađeno zlato, u kom procentu, da li će se rudariti na otvorenom kopu ili mora da se ide kopanjem u dubinu. Dugo, šta mi od toga dobijamo? Da li ćemo osposobiti naše preduzeće da rudari ili ćemo dati nekoj kompaniji da to radi, a da mi za sve to dobijamo rentu za iskorišćavanje rudnog blaga‘‘, nabraja Kovačević nepoznate činjenice na osnovu kojih bi mogla da se napravi prava procena koliko bi Srbija zaista mogla da zaradi na svom rudnom bogatsvu.

On podseća i da je u Srbiji najveća tarifa za rudnu rentu pet i sedam odsto, što bi u slučaju potencijalnog rudnika zlata, ukoliko bi njime upravljali stranci, kako kaže, profit Srbije bio izetno mali.

Zanemarili smo obrazovanje u oblasti rudarstva

Poslednjih godina srpska rudna bogatstva, ali i postojeći rudnici su na meti stranih kompanija, a ekonomista Kovačević, kao jedan od razloga za to što strane firme rovare po srpskoj zemlji, ističe i nedostatak domaćih stručnjaka i nedovoljno ulaganje u obrazovanje u oblasti rudarstva.

Foto: ShutterstockUkazuje i da uprkos bogatoj tradiciji rudarenja u Srbiji, koje je počelo među prvima u Evropi i zbog zanemarivanja adekvatnog obrazovanja, danas u zemlji nemamo dovoljno kvalitetnih kadrova.

,,Mi smo se tako u nekim oblastima istraživanja sami isključili, jer nema ko to da radi. Rudarstvo je dugo bilo zanemareno, pa smo došli u situaciju da neki naši ljudi koji se razumeju u rudarstvo, za male honorare budu angažovani od stranih firmi. Onda, kada oni nađu nešto, to ostane kod tih stranaca i oni prvi imaju informaciju i znaju pod kakvim uslovima je to isplativo. Kada stranci raspolažu takvim informacijama, sasvim je prirodno da će da naprave aranžman koji je za nas loš, a za njih dobar. Bilo bi normalno da mi sami pronalazimo šta sve imamo u zemljinoj kori, da sve što pronađemo odmah i registrujemo kod nas, pa da onda imamo dve opcije i odlučujemo da li ćemo da pregovaramo sa nekim ili ćemo mi sami da osnivamo kompaniju‘‘, zaključio je ekonomista Kovačević.

BONUS VIDEO: Eksplozije na planini Starici kod Majdanpeka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar