promena imena
Foto: Printscreen N1

Egzaktni podaci o srpskoj dijapori su nepozanica, ali je procena da postoji do pet miliona pripadnika srpske dijaspore van granica zemlje, a to je potencijal koji treba iskoristiti, izjavila je danas Jovana Stamenković, projektna menadžerka GIZ.

Kada govorimo o ovoj temi, neke od prvih asocijacija jesu doznake i materijalna ulaganja. Procene su i da su doznake u prethodnoj deceniji činile čak 15 odsto udela bruto domaćeg proizvoda, rekla je Stamenković na trećem skupu „Značaj uključivanja dijaspore u ekonomski razvoj Srbije“.

Treći multiakterski dijalog je organizovan u okviru globalnog programa „Migracije i dijaspora“.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić rekao je da je saradnja u oblasti ekonomskih migracija od ključnog značaja za postizanje boljeg privrednog i društvenog ambijenta, kojim će se usporiti odlazak radno sposobnog stanovništva, ojačati veze sa dijasporom, podstaknuti povratak i cirkularne migracije.

Program je podržalo nemačko ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a u Srbiji ga sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u partnerstvu s Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije.

Bonus video – Oporavite svoj kućni budžet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar