Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Elektroprivreda Srbije (EPS) je bila najuspešnija kompanija u 2020. godini i po dobiti i prema ostvarenim poslovnim prihodima, prema rang listi godišnje edicije BIZNIS TOP 2020/21 u izdanju ekonomskog mesečnika Biznis i finansije.

Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u 2019. bila vodeća po dobiti, prošle godine je, kako se navodi u saopštenju tog časopisa dospela na šesto mesto najvećih gubitaša. Među pet najprofitabilnijih preduzeća i prvih pet koja su imala najveće prihode prethodne godine, samo dve kompanije su u domaćem vlasništvu, EPS i Telekom Srbija.

„Mada je domaća privreda i u pandemijskoj 2020. godini poslovala pozitivno, čak 19 preduzeća koja su godinu dana ranije bila među 100 najprofitabilnijih, prošlu godinu su završila u gubicima, pa se rang lista prvih pet po dobiti bitno razlikuje u poređenju sa pretkriznom 2019. godinom, a među najuspešnijima preovlađuju kompanije u stranom vlasništvu“, navodi se u saopštenju.

Lista pet najprofitabilnijih kompanija u 2020. godini znatno se razlikuje od liste iz 2019. godine jer su među najprofitabilnijima prošle godine ostale samo dve kompanije, Tigar Tajers i Telenor.

Povezane vesti:

Sa liste je ispala Naftna industrija Srbije (NIS) koja je u 2019. bila vodeća po dobiti, dok je na prvu poziciju dospela Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je godinu dana ranije bila tek na 13. mestu prema ostvarenoj neto dobiti, navodi se u ediciji BIZNIS TOP.

EPS je, zahvaljujući boljim rezultatima u svim segmentima poslovanja, posebno u primarnoj delatnosti, prošle godine uvećao dobit 3,5 puta, na 12,9 milijardi dinara, što čini 1,8 odsto ukupne neto dobiti celokupne privrede.

Najveći proizvođač struje u Srbiji je u 2020. bio vodeći i prema ostvarenim poslovnim prihodima, po vrednosti imovine i kapitala, ali je kumulirao i najveći ukupan gubitak od 192,7 milijardi dinara ili pet odsto ukupnog gubitka na nivou cele privrede.

Na drugom mestu je Tigar Tajers, koji je napredovao na listi najprofitabilnijih sa četvrte pozicije u 2019. godini. Proizvođač guma iz Pirota je, uprkos prošlogodišnjim obustavama proizvodnje zbog antiepidemijskih mera, uvećao godišnju dobit za 2,1 odsto, na 9,2 milijardi dinara.

Telenor je, kao i 2019. godine, u 2020. bio na trećem mestu najprofitabilnijih, i pored toga što mu je godišnja dobit od 8,4 milijardi dinara bila manja za petinu.

Prošle godine je na četvrto mesto dospela kompanija Ziđin kuper, koja je u 2019. imala najveći pad dobitka i bila je tek na 18. poziciji među najprofitabilnijima. Kineska kompanija je u 2020. uvećala dobit za 2,6 puta, na 8,4 milijardi dinara zahvaljujući rastu rudarske proizvodnje, što je uticalo i na uvećanje poslovnih prihoda.

Petoplasirana po ostvarenoj dobiti u 2020. godini je Koka-kola HBC Srbija, koja je na listi najprofitabilnijih u 2019. bila na 14. mestu. Kompanija je prošle godine uvećala dobit za 55,6 odsto, na 5,7 milijardi dinara. Ovakav rast je ostvaren pre svega zahvaljujući većem dobitku iz finansiranja, dok su prihodi od prodaje pića bili manji za petinu u poređenju sa 2019. godinom.

Na listi prvih pet kompanija koje su prethodne godine ostvarile najveće poslovne prihode bilo je manje iznenađenja, budući da su prvoplasirana četiri preduzeća bila na tim pozicijama i 2019. godine, ocenjuje se u ediciji BIZNIS TOP.

Prva na listi u 2020. je kao i godinu ranije je EPS, koji je ostvario poslovne prihode u visini od 282,7 milijardi dinara, odnosno 2,4 odsto ukupnih poslovnih prihoda na nivou cele privrede.

Drugi je NIS, koji je uspeo da zadrži ovu poziciju iako su mu prihodi pali za 30,8 odsto, na 169,8 milijardi dinara zbog naftne krize koju je izazvala pandemija. NIS je u 2019. godini bio vodeći po dobiti i značajno ispred ostalih kompanija prema ostvarenom dobitku, a prošlu godinu je završio sa neto gubitkom od 5,9 milijardi dinara i dospeo na šesto mesto najvećih gubitaša.

Maloprodajni lanac Deleze Srbija je i u 2020. bio na trećem mestu, sa poslovnim prihodima od 111,5 milijardi dinara koji su uvećani za 6,3 odsto, ali je zbog rasta rashoda kompanija imala za četvrtinu manju dobit nego godinu ranije.

Na četvrtom mestu je, kao i 2019. godine, bio Tigar Tajers, i pored toga što su poslovni prihodi kompanije pali za 8,6 odsto na 94,5 milijardi dinara.

Na petom mestu je došlo do promene u odnosu na 2019. godinu, umesto Srbijagasa, u 2020. godini je na ovu poziciju dospeo Telekom Srbija, sa poslovnim prihodima od 88,2 milijardi dinara. Telekom je uvećao poslovne prihode za 2,2 odsto, najviše zbog rasta prihoda od maloprodaje internet i multimedijalnih usluga, a sa ostvarenom dobiti od 5,5 milijardi dinara bio je na šestom mestu najprofitabilnijih u 2020. godini.

Sektorske analize koje su objavljene u ediciji BIZNIS TOP 2020/21 pokazuju da je većina najvažnijih privrednih grana počela da se oporavlja u ovoj godini, a značajnija odstupanja od ovakvog trenda uočljiva su u farmaceutskoj industriji, koja za razliku od 2020. kada je bila među najvećim dobitnicima pandemije, ove godine beleži pad u proizvodnji lekova, izvozu i u broju zaposlenih.

Poljoprivreda i prehrambena industrija i dalje ostvaruju suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali nasuprot rekordnoj prošloj godini, poljoprivredna proizvodnja će biti manja ove godine zbog posledica suše.

Izraženi godišnji pad u proizvodnji ima i prehrambena industrija, što, kako je navedeno, posebno zabrinjava ako se ima u vidu da je to trend koji se beleži već nekoliko godina i pre nego što je tržište poremetila pandemija.

Najveća neizvesnost i dalje vlada među zaposlenima u turizmu i hotelijerstvu, iako su ovogodišnji pokazatelji ipak donkle bolji nego prethodne godine, navodi se u saopštenju.

Godišnja edicija magazina Biznis i finansije objavljuje rang liste 150 najvećih preduzeća u Srbiji u 2020. godini, prema ostvarenoj dobiti i po poslovnom prihodu, kao i rang liste po okruzima prema ostvarenoj dobiti i poslovnim prihodima, a na osnovu podataka Agencije za privredne registre (APR).

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar