Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins

U petak, 15. maja, počinje prijavljivanje građana za 100 evra iz državne kase. Pravo na ovu pomoć imaju svi građani Srbije koji su na dan 24. aprila 2020. imali punih 18 godina i aktivno prebivalište u zemlji, sa važećom ličnom kartom. Prijava će biti moguća na dva načina: telefonom i putem interneta, i trajaće od 15. maja do 5. juna.

Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći će svojih sto evra dobiti direktno na račune, bez potrebe da se prijavljuju. Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Ko od njih nema otvoren tekući račun, automatski mu se otvara namenski račun u Poštanskoj štedionici, koji se gasi čim se novac podigne. Ovim građanima, koji se ne prijavljuju posebno, isplata sto evra počinje 15. maja.

Svi ostali punoletni građani, ukoliko žele ovaj novac, moraće da se prijave. Isplata za njih počinje 1. juna. U ovu grupu spadaju i devizni penzioneri i svi oni koji koriste neku socijalnu pomoć, ali ne novčanu.

Broj telefona i upustvo za prijavu na internet portal Uprave za trezor, biće objavljeni najkasnije u četvrtak, bar tako je najavljeno u Ministarstvu finansija. Ko nema otvoren tekući račun, prilikom prijave treba da navede u kojoj banci želi da mu račun bude otvoren. I ovo je jednokratni račun, koji će se automatski ugasiti čim se novac podigne.

Novac nikako ne može da bude uplaćen na tuđi tekući račun.

Ko nema ličnu kartu – neće ni moći da dobije sto evra. Uslov je, prilikom prijave, da se ostavi broj lične karte i jedinstveni matični broj (JMBG). Kome je lična karta istekla tokom vanrednog stanja, moći će da dobije 100 evra bez podizanja nove lične karte.

S obzirom da se novac automatski uplaćuje isključivo penzionerima i primaocima novčane socijalne pomoći, to znači da će stariji građani, koji ne dobijaju penziju, kao i drugi korisnici socijalnih davanja moraju da se prijave kako bi dobili svoj novac. Isto važi i za građane Srbije koji primaju strane penzije – moraju da se prijave, pojašnjavaju u Ministarstvu finansija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare