Foto: LinkedIn, Shutterstock

Beogradska berza dobila je novog izvršnog direktora – na njenom čelu sada je Lazo Ostojić. On je treći čelnik Beogradske berze od prošlog leta, a pre toga okušao se i u privatnim vodama. On zapravo i dalje ima svoju firmu, čiji su računi za nešto više od godinu dana bili u blokadi dva puta.

Lazo Ostojić došao je na mesto direktora Beogradske berze, akcionarskog društva u kojem većinsko vlasništvo ima država Srbija.

„Lazo Ostojić donosi na Beogradsku berzu višedecenijsko iskustvo iz oblasti trgovine hartijama od vrednosti na tržištu kapitala Srbije. Tokom svoje karijere, Ostojić je učestvovao u brojnim značajnim transakcijama spajanja i akvizicija vodećih privrednih društava u zemlji, čime je stekao reputaciju istaknutog stručnjaka u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju na sajtu BELEX-a.

Pored toga, bio je angažovan kao ekspert od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske banke, gde je radio na analizi izazova tržišta kapitala i pronalaženju rešenja za unapređenje i jačanje finansijskog tržišta u Srbiji. Na njegovom LinkedIn profilu navedeno je da ima dugogodišnje iskustvo u oblasti finansija, a povodom imenovanja na ovu poziciju, izjavio je da mu je čast I da će se fokusirati na “jačanje kapaciteta Berze”.

Računi nejgove firme blokirani dva puta

Ostojić je, kako je naveo na svom profilu, bio zaposlen u brokerskim kućama na visokim pozicijama. Negde je radio kao glavni broker, negde kao savetnik Odbora direktora, a bavi se i dalje privatnim preduzetništvom.

PROČITAJTE JOŠ

Konkretno, uvidom u APR vidi se da je on registrovao preduzetničku radnju “T.CONS”, koja se bavi “ostalim uslužnim aktivnostima podrške poslovanju”. Ovoj firmi je račun, međutim, bio blokiran dva puta od prošle godine. Preciznije, prema podacima Narodne banke Srbije, Ostojićev račun bio je u blokadi od 11. do 15. maja 2023, a potom ponovo od 25. aprila do 16. maja ove godine. Dakle, u blokadi je proveo ukupno 25 dana.

Ostojić je bio vlasnik još jedne preduzetničke radnje, “KT team”, koja je postojala od 2011. do samog kraja 2015. godine.

Ostojić je ovu firmu izbrisao iz registra.

Takođe, do 2016. godine bio je suvlasnik kompanije “Deline system” koja je registrovana za trgovinu na malo delovima i opremom za motorna vozila, ali je ona nekoliko godina kasnije, 2023, otišla u prinudnu likvidaciju. Ista sudbina zadesila je i “ITM Monet Invest”, koja je od 2019. godine bila u prinudnoj likvidaciji, a čiji je Ostojić bio direktor.

Inače, proces prinudne likvidacije pokreće Agencija za privredne registre kada firma prekrši određene zakonske obaveze, kao što su zabrane obavljanja delatnosti, oduzimanje dozvole, licence ili odobrenja za obavljanje određene delatnost…

Treći direktor od prošle godine

Ostojić je treći izvršni direktor Beogradske berze od prošle godine.

Foto: Vesna Lalić

U julu prošle godine, Siniša Krneta, dugogodišnji izvršni direktor Beogradske berze objavio je na društvenoj mreži LinkedIn svoj odlazak, a na isti način ostavku je obelodanio i njegov naslednik Ivan Leposavić, ranije ovog meseca.

BONUS VIDEO Gujaničić: Telekom nije na berzi, jer bi to zahtevalo polaganje računa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare