Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kompanija Khaoticen dobila je od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje posao digitalizacije poslovnih procesa za starosnu i prevremenu penziju i medicinska veštačenja. Ugovor je vredan 600 miliona dinara (5,1 milion evra).

Predmet javne nabavke je implementacija drugog dela centralnog informacionog sistema za podršku rada osnovne delatnosti PIO fonda, odnosno modula „Medicinska veštačenja i automatizacija procesa starosne i prevremene starosne penzije“.

Građani podnose zahteve za tuđu negu i pomoć, prevremenu i starosnu penziju i oni se trenutno rešavaju „tradicionalnim putem“ i često procedura rešenja i donošenja konačnog rešenja traje nekoliko meseci, piše u tehničkoj specifikaciju.

Dodaje se da se zbog toga javlja potreba da se ovi procesi digitalizuju.

Cilj uvođenja ovog rešenja je da se omogući unifikacija rada, poveća transparentnost, značajno ubrza isporuka usluge i dođe do novčanih ušteda, navodi se u tehničkoj specifikaciji tendera.

Projekat bi trebalo da se realizuje u periodu od godinu dana od dana sklapanja ugovora piše Nova ekonomija.

Khaoticen je u decembru 2021. godine od PIO fonda dobio posao izrade sistema za podršku rada osnovne delatnosti ovog fonda.

Tada je u tehničkoj specifikaciji navedeno da je cilj nabavke razvoj i implementacija modula budućeg centralnog softverskog rešenja, umrežavanje svih sektora i filijala u cilju brze razmene informacija, podataka i dokumenata.

Khaoticen čest dobavljač države i kupac vodoprivrednog preduzeća

Podsetimo, kako je Nova ekonomina pisala, Khaoticen je u martu 2021. godine kupila Vodoprivredno privredno društvo (VPD) Smederevo za 661.000 evra.

Kako bi ispunila uslov za konkurisanje (da se bavi sličnim poslovima) ova firma je formalno promenila svoju delatnost u „izgradnja hidrotehničkih objekata“ na samo pet meseci, koliko je i trajao postupak privatizacije.

Vlasnik Siniša Narić bio je partner kompaniji Nites, u čijem češkom ogranku je zaposlen i brat ministarske Darije Kisić, Bojan Kisić.

Khaoticen i Nites su u januaru 2020. godine zajedno dobile posao vredan 3,7 miliona evra zaimplementaciju sistema za bezbedno upravljanje SCADA okruženjem na lokacija HE Đerdap.

Khaoticen je i čest dobavljač državnih institucija i preduzeća. Samo u toku 2022. godine kompanija je potpisala najmanje 15 ugovora samostalno ili kao deo konzorcijuma sa institucijama kao što su Nacionalna služba za zapošljavanje, Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa, PIO fond, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i preduzeća Elektrodistribucija i Pošta Srbije.

Khaoticen je osnovan 2008. godine kada su vlasnici bile dve firme sa Devičanskih ostrva, Haddar Limited i Firsol Limited, kao i kompanija Hemoterm Smart Solution iz Beograda.

Međutim Khaoticen je sve do 2017. godine imao prihode 100-200 miliona dinara. Tek kada su vlasnici kompanije postali Siniša Narić (75 odsto) i Ivan Nikitović (25 odsto) ona počinje da ostvaruje godišnje prihode koji su veći od milijardu dinara, da bi 2021. godini dostigli blizu 3,1 milijardu dinara. To znači da je Khaoticen od 2018. do 2021. godine tri puta povećala svoje poslovne prihode.

Siniša Narić postaje apsolutni vlasnik kompanije 2018. godine.

Narić je do prošle godine bio i vlasnik kompanije BD Agro, koja je u junu promenila ime u Miagro Investment kada ju je i preuzela firma Fresh Berry.

Narić je u julu 2020. godine zajedno sa Markom Uljarevićem, koji je u medijima citiran kao direktor Sektora za istraživanje javnog mnjenja Ipsos Strategic Marketinga i Predragom Kurčubićem, direktorom Ipsosa osnovao preduzeće Numerator.

Ova kompanija je u martu 2021. godine ušla u postupak likvidacije i koja je izbrisana iz registra APR-a u oktobru 2022. godine.

Prijavu za pokretanje postupka likvidacije podneo je Igor Isailović, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Isailović je advokat za koga je KRIK otkrio da ga je sadašnji ministar finansija Siniša Mali često angažovao u poslovima vođenja svojih ofšor kompanija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar