Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle protesta nezadovoljnih ugostitelja koji su zahtevali da im se omogući rad do jedan sat iza ponoći, epidemiolog kragujevačkog Instituta za javno zdravlje dr Predrag Delić izjavio je da je moguće ukidanje vanredne situacije do kraja nedelje, ukoliko broj zaraženih bude na nivou koji je zabeležen u utorak kada su registrovana četiri novoobolela, prenela je lokalna Radio –televizija Kragujevac.

Nezadovoljni kragujevački ugostitelji već danima zahtevaju od nadležnih gradskih i zdravstvenih institucija da se njihovo radno vreme izjednači sa kolegama u Beogradu, gde je takođe na snazi vanredna situacija, ali oni imaju dozvolu za rad do jedan sat iza ponoći. U Kragujevcu je trenutno na snazi Odluka o ograničenom radnom vremenu – za bašte kafića do 23 sata, dok je u zatvorenim objektima dva sata kraće, odnosno do 21h.

Na sastanku koji je iniciralo Udruženje ugostitelja, a kojem su prisustvovali predstavnici Gradske uprave, Instituta i Regionalne privredne komore, zaključeno je da je sektor ugostiteljstva pretrpeo veliki gubitak zbog pandemije, te da postoji mogućnost da se u Kragujevcu do kraja nedelje ukine vanredna situacija i da se ugostiteljima omogući da rade dva sata duže.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na sastanku je zaključeno da bi u Kragujevcu mogla da se ukine vanredna situacija, ukoliko broj obolelih bude u opadajućem tempu. Prema poslednjim podacima, na teritoriji Kragujevca registrovana su četiri nova slučaja koronavirusa.

„Mi u Institutu pomno pratimo epidemiološku situaciju i ukoliko se nastavi sa ovim trendom oboljevanja da na dnevnom nivou imamo manji broj oboleli, ako tako bude i u narednom periodu, možemo da očekujemo u neko najskorije vreme, možda i do kraja nedelje, ukidanje vanredne situacije“, rekao je dr Delić.

Gradski većnik za privredu Radomir Erić najavio je da bi u slučaja ukidanja vanredne situacije, Grad u kratkom roku proceduralno sproveo sve mere, kako bi se ugostiteljima omogućilo da rade kao i njihove kolege u ostatku Srbije, uz ogradu da produžavanje radnog vremena ugostiteljima neće biti moguće, ukoliko nadležne državne službe usvoje pooštravanje mera.

U Institutu za javno zdravlje su podsetili da i ukoliko dođe do evnetualnog ukidanja vanredne situacije, građani treba da nastave sa svim merama zaštite i prevencije dok je pandemija u toku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar