Građani Srbije sve češće slušaju vesti o "opasnim" proizvodima koji nisu uspeli da prođu kontrolu na granicama i budu izvezeni u zemlje EU. Kancerogeni čips, breskve pune pesticida - spisak proizvoda koji su morali da budu uništeni je podugačak. Od početka godine, granična kontrola je utvrdila da je 10 srpskih proizvoda potencijalno opasno, a tokom prošle (2022), postojanje štetnih materija utvrđeno je kod njih 11.

Informacija da se u breskavama iz Srbije nalazi visok nivo pesticida hlorpirifos objavljen je na sajtu za brzo alarmiranje na hranu i stočnu hranu pri Evropskoj komisiji (EK). Ovo je deseti kontigent robe koji se od početka godine vraća sa granice.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Tokom prošle, 2022. godine, ista situacija se desila 11 puta.

Tako se prvi slučaj tokom prethodne godine desio 25. februara, kada je na mađarskoj granici utvrđeno da se u suvoj mirođiji nalaze ostaci isekticida hlorpirifos, baš kao i u nedavno vraćenim breskvama. Nakon kontakta sa ovim insekticidom, kod potrošača može da dođe do različitih efekata na nervni sistem, poput glavobolje, zamagljenog vida, pojačanog lučenja pljuvačke, napada, a u ekstremnim slučajevima, u zavistnosti od količine i dužine izlaganja – i do kome i smrti, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Ovaj začin je povučen sa mađarskog tržišta.

PROČITAJTE JOŠ

11. marta na granici sa Hrvatskom, kontrola je utvrdila da se u dopunskoj hrani za životinje iz Srbije nalazi previsok sadržaj cinka, a proizvod je tada povučen sa hrvatskog tržišta.

Naredni proizvod koji nije naišao na odobrenje na kontroli je jagnjeće meso, i to jer su u njemu pronađeni antibiotici. Pronađeni su zapravo ostaci enrofloksacina, koji se koristi u lečenju goveda. Ovo se desilo 8. maja, takođe na granici sa Hrvatskom, kada je podnet zahtev za pojačanu proveru od strane trgovinske kontrole pri Evropskoj komsiji.

Sledeća supstanca koja je pronađena je sorbinska kiselina, i to u bezalkoholnom piću koje je iz Srbije trebalo da se izveze u Kipar. Tamo je, međutim, 3. maja utvrđeno da piće sadrži 296 miligrama ovog aditiva po litru, dok je dozvoljeni maksimum 250. Na sajtu Evropske komisije navodi da se je tada naloženo da se serija proizvoda ponovo otpremi za Kipar ili uništi.

Kao ozbiljan označen je pesticid metalaksil koji je 7. jula prošle godine pronađen u krastavcima proizvedenim u Srbiji na hrvatskoj granici. Na sajtu EK takođe se navodi da je naloženo da se serija proizvoda ponovo otpremi u Hrvatsku ili uništi.

23. juna 2022. je u Rumuniji utvrđeno da se u breskvama iz Srbije nalazi hlorpirifos, isti pesticid kao onaj koji je pronađen u domaćim breskvama pre samo nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

Breskve su povučene s rumunskog tržišta.

Benzisotiazolinon, vrsta konzervansa koji može da se pronađe u pojedinim proizvodima za čišćenje, pronađena je u papirnim slamčicama koje su proizvedene u Srbiji, na granici sa Hrvatskom, 14. jula prošle godine. Tada je naloženo da se proizvod ili uništi ili pošalje nova tura, a hrvatski uvoznik obavestio je kupce, odnosno trgovnske lance, da treba da vrate proizvod.

Još jednom je sada već dobro poznati pesticid hlorpirifos pronađen, ponovo u breskvama, na granici sa Slovenijom, 9. avgusta, a ponovo je izdato isto naređenje – ili će nova tura biti poslata ili će ova biti uništena.

Isti pesticid pronađen je u kornišonima domaće proizvodnje 18. avgusta i to na granici sa Hrvatskom, a naloženo je da se proizvodi ponovo pošalju u ovu državu ili unište.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Još jednom se hlorpirifos našao u proizvodu iz Srbije, u kombinaciji sa ametoktradinom, u zamrznutim divljim jagodama koje smo izvezli u Belgiju.

Međutim, ovdašnja kontrola utvrdila je postojanje ovih štetnih supstanci, a jagode su povučene iz prodaje, a uvoznik je obavestio kupce, markete koji su želeli da prodaju ovaj proizvod da isti vrate.

Iako sledeći vraćeni proizvod nije sadržao konzervanse i insekticide, Evropska komisija je ipak objavila alarm.

U pitanju su pirinčane pločice koje smo izvezli u Litvaniju, a 21. novembra prošle godine utvrđeno je da one sadrže previsok nivo transmasnih kiselina.

Naime, dozvoljeni maksimum je dva grama transmasnih kiselina na 100 grama proizvoda, a u ovom slučaju, količina transmasti bila je oko 34,7 grama na 100 grama pirinčanih pločica. Proizvod je povučen sa litvanskog tržišta.

Podsećamo, kao što je portal Nova.rs već pisao, tokom ove godine, sa granice je vraćeno devet proizvoda – od čipsa, preko voća, pa sve do dimljenog lososa. Od Ministarstva poljoprivrede smo pokušali da saznamo koja procedura kada granična kontrola utvrdi da proizvod sadrži nedozvoljenu opasnu materiju, ali odgovore na pitanja nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar