Foto: N1

U očiglednoj nameri da potpomogne Telekomu Srbije pokušaj monopola nad internet i kablovskim sadržajem, država je još jednom ovom preduzeću omogućila da na netransparenta način proširi broj korisnika. Naime, 10. septembra Pošta Srbije zaključila je ugovor sa Telekomom Srbije kojim se "svojina na elektronskoj komunikacionoj opremi preko koje funkcionišu usluge pristupa internetu i kablovskoj televiziji Pošta neta prenosi na kompaniju Telekom". Kupovina je obavljena zakulisno, bez tendera, a Telekom je tako uz infrastrukturu “kupio” i podatke svih klijenata Pošta neta, što je mimo svakog zakona.

Advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić smatra da je Pošta net načinila prekršaj kada je Telekomu Srbije, prosledila podatke svojih korisnika bez njihove prethodne saglasnosti.

„Ustupanje podataka trećim licima moguće je samo uz potpisivane saglasnosti tih građana. Ponavljam, osim ako je tim ugovorima bilo izričito naglašeno da ih Pošta može ustupiti trećim licima. Ta priča da je Pošta nekome ustupila svoj posao ili svoju opremu je čist posao, to nije neka vanedna situacija i imala je dovoljno vremena da se obrati tim korisnicima“, kaže Šabić za Nova.rs. Sa njim je saglasan i aktuelni poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović, koji je objašnjava da bi „Pošta“ trebalo da građane obavesti o tome da da će ustupiti svoju opremu „Telekomu“.

“Trebalo je i da se građanima da primeren rok u kojem oni mogu da odustanU i odluče da ne žele da nastave ugovor sa novim distributerom ili da nastave pod istim uslovima ugovor sa novim distributerom“, napominje poverenik. Dodatna spotna stavka ov kupovine je što je državna svojima (opet) prodata mimo tendera, što je onemogućilo ostale zainteresovane da učestvuju u njoj i daju možda i veću ponudu od Telekom Srbija.

“Neraspisivanjem tendera za javnu imovinu onemogućena su sva zainteresovana lica i kompanije, među kojima i SBB, da učestvuju u konkurentnom procesu kupovine infrastrukture kablovskog operatora Pošta NET. Država je ovim netransparentnim procesom izgubila mogućnost da zaradi i postigne najbolju moguću cenu. Zašto je Vlada Srbije odustala od zarade prodajom kablovskog operatora Pošta NET, kada se ima u vidu da je “Telekom” jedan Kopernikus svojevremeno platio 200 miliona evra“, navodi se u saopštenju SBB kompanije. takođe kablovskog distributera u Srbiji. SBB je uputio i zvanično pismo Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić sa zahtevom da se preispita prenos kablovske infrastrukture JP Pošta Srbije na Telekom Srbija, zahtevajući zvanično objašnjenje zašto nije raspisan tender na kome bi država za prodaju javne svojine mogla da postigne najbolju cenu uz učešće zainteresovanih.

„Omogućavajući ovakav dogovor dve državne kompanije, Vlada Srbije je još jednom pokazala da nastavlja sa intervencijama i pritiscima državnih institucija na tržištu telekomunikacija u korist jednog učesnika na tržištu – Telekom Srbija – a na štetu svih drugih kompanija koje godinama ulažu u njegov razvoj“, upozoravaju iz SBB-a. Da nije u pitanju samo tržišna borba za korisnike, već da su u pitanju politički motivsani potezi države, potvrđuje i činjenica da, za razliku od Telekoma, SBB svojim korisnicima omogućuje i gledanje “opozicionih” sadržaja.

“Kada je o domaćem tržištu reč, dominantna pozicija omogućila bi Telekomu da istisne iz značajnije ponude takozvane opozicione televizije što je bitka ne samo za korisnike nego pre svega za biračko telo”, navode u Istraživačko izdavačkom centru Demostat, podsećajući da Telekom više vodi računa o političkim namerama vlasti no o profitu.

„Većina stručnjaka ukazuje da je reč o politički motivisanim potezima, jer ne vide ekonomsku isplativost tako visokih ulaganja. Podsećaju da je samo u poslednje četiri godine, preuzimajući veliki broj manjih kablovskih operatora, neke za neshvatljivo visoke sume, Telekom pet puta uvećao svoju zaduženost, dostigao je milijardu i po evra ne računajući nameravanu kupovinu Pošta neta niti ukupno 600 miliona izdvajanja za prenos 380 utakmica Premijer lige“, ukazuje Demostat.

Bonus video: Muke jednog poštara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar