Foto:Shutterstock

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Američka privredna komora i e-Komerc Asocijacija pokrenuli su kampanju „Klikni na sigurno, kupuj provereno“, koja ima za cilj podizanje svesti građana i edukaciju o bezbednoj i legalnoj trgovini preko interneta. Imajući u vidu rast elektronske trgovine na internetu, jedan od ciljeva kampanje je i informisanje javnosti i ukazivanje na mnogobrojne prednosti legalne e-trgovine kao što su: potrošačka prava, zaštita građana od prevare, zaštita prava legalnih e-trgovaca i pozitivan uticaj na državni budžet.

U prvoj polovini 2021. godine broj i vrednost porudžbina putem interneta, plaćenih u dinarima veći je od broja i vrednosti porudžbina u svim ostalim valutama zbirno, u poređenju sa istim periodom 2020. godine. Sa rastom trgovine preko interneta, raste i udeo nelegalne trgovine preko interneta, te je pored unapređenja nadzora, neophodno i edukovati potrošače, saopštilo je ovo ministarstvo.

„Trend ubrzanog razvoja utiče na rast prihoda od e-trgovine, ali i razvoj nelegalnog tržišta, posebno robe široke potrošnje, odeće, duvanskih proizvoda, alkohola, lekova, tehničke robe i slično. Prema zvaničnim podacima u prvoj polovini 2021. godine broj ukupnih transakcija plaćanja karticom putem interneta iznosio je 14,7 miliona, od čega je broj dinarskih plaćanja na sajtovima srpskih trgovaca iznosio blizu 11 miliona transakcija, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prethodne godine. Istovremeno, vrednost pomenutih transakcija iznosila je preko 25 milijardi dinara, a to je
rast od 99 posto u odnosu na isti period prošle godine“, izjavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Pored rasta trgovine, ostvareni su i odlični rezultati u suzbijanju nelegalne trgovine preko interneta, ali neophodno je i da u tome nastavimo”, zaključila je Matić.

Kako prepoznati legalnog e-trgovca?

Kupci često nemaju dovoljno znanja da prepoznaju koja internet prodavnica posluje legalno, niti imaju dovoljno informacija kako izvršiti proveru elektronskih trgovaca. Kampanja „Klikni na sigurno, kupuj provereno“ treba da podstakne i ohrabri građane Srbije da koriste usluge e-trgovine.

„Kupovina na internetu donosi potpuno novo iskustvo za potrošače i priliku da brzo i lako obezbede proizvode i usluge, uporede cene, pronađu sniženja, uštede novac i vreme, a kada građani kupuju od legalnih e-trgovaca registrovanih u Srbiji, imaju sva prava regulisana zakonima Srbije. Zbog toga nam je glavni cilj da doprinesemo informisanju građana o načinima za prepoznavanje legalnih onlajn radnji, bezbednih načina plaćanja naručene robe, kao i da ih upoznamo sa potrošačkim pravima koje imaju“, istakao je Ivan Miletić, prvi potpredsednik AmCham-a.

Za sve informacije posetite sajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, stranicu ”Klikni na sigurno, kupuj provereno” – https://mtt.gov.rs/tekst/34232/klikni-na-sigurno-kupuj-provereno.

Bonus video – Aleksandar Ramah i Vukašin Brajić Da li je trgovina kripto valutama kocka 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram