Izvor: startit.rs

Prihod po prihod, doprinos po doprinos, porez po porez. Ovako je Poreska uprava Srbije, na ukupno 14 stranica, obrazložila poreze koje je razrezala jednom frilenseru u Srbiji za protekle četiri godine.

Izvor: Startit.rs

Priča frilensera sa Upworka koji je dobio poresko rešenje na sve što je prihodovao u protekle četiri godine, izazvala je veliku pažnju javnosti. Njemu su, naime, poreznici odbili da priznaju da je kreiranje mobilnih igara autorsko delo, pa će porez plaćati skuplje.

Na sve to, rok za uplatu je svega 15 dana.

Za sada kao jedini izlaz vidi da porez otplaćuje na rate, ali, ako mu reprogram bude samo na dve godine, to bi značilo da će on svakog meseca morati da plaća oko 3.000 evra, kako bi namirio sve zaostale dugove sa kamatom.

Inicijativa radnika na internetu, koja okuplja hiljade frilensera u svojoj Facebook grupi, a u procesu su registracije Udruženja frilensera, objavila je njegovo poresko rešenje u celosti, naravno, poštujući pravo na privatnost ličnih podataka.

Foto: Startit.rs

Ono što ponovo treba naglasiti jeste da je proces protiv ovog frilensera pokrenut još u junu, pre objave saopštenja Poreske uprave u kojem se frilenseri pozivaju da podnesu prijave za porez na prihode iz inostranstva, navodi Startit.

„Proces počinje pismenim pozivom Poreske uprave na razgovor u mestu boravka. Pomenuti kolega je izjavio da radi onlajn, preko platforme Elance, koja mu direktno na devizni račun plaća usluge programiranja. Nije krio račune, Poreska uprava je znala za transakcije, čak i za račun preko koga se desila samo jedna transakcija.”, piše Startit.

Poreska uprava već 15 dana ne odgovara na naša pitanja, kada će početi da šalje rešenja, koje rokove imaju frilenseri i da li će postojati mogućnost za otplatu duga na rate.

Startit ističe da ovo rešenje objavljuje kao uvid u samo jednu situaciju, a u sličnoj se može naći oko 100.000 ljudi, koliko prema procenama ima frilensera u Srbiji.

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

Foto: Startit.rs

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare