Jogurt, prodavnica
Foto: Shutterstock

S obzirom na negativne efekte koje proizvodi ekonomska kriza i loše upravljanje nadležnih u državi, životni standard građana Srbije u 2023. godini biće još niži nego što je to sada slučaj, smatra domaća stručna javnost.

Dok vlast tvrdi da “nam je bolje nego što je bilo ranije” pozivajući se na rast plata i penzija i smanjenje stope nezaposlenosti dostupni podaci ilustruju da najveći broj građana Srbije i dalje živi veoma skromno i teško, bez obzira na zvaničnu statistiku.

Srbija je i dalje među zemljama sa najnižim primanjima i najvećom stopom nezaposlenosti u Evropi. Zvanično, prosečna zarada je oko 75.000 dinara ali najčešća, dakle ona koju prima najveći broj zaposlenih ne prelazi 56.000 dinara, što je znatno niže od proklamovanog proseka. Tome treba dodati da jedna trećina zaposlenih ima plate manje od 50.000 dinara a da će od 1. januara njih pola miliona primati minimalac u iznosu od tek 40 hiljada dinara.

Istina, nadležni tvrde da “minimalac nije bio nikad veći” ali šta imaju od tog statističkog podatka, čak i u slučaju da je tačan, zaposleni koji ga dobijaju kada je on za oko 6.500 dinara niži od iznosa minimalne potrošačke korpe?

Vlada Srbije se ponosi time što penzije povećava za 21 odsto a plate u javnom sektoru za 12,5 odsto međutim tako nešto, iako dobrodošlo naročito u uslovima galopirajuće ekonomske krize, nije preterana uteha za najstarije građane i zaposlene u javnom sektoru a i za sve ostale ako se zna da od 1.januara struja poskupljuje za oko osam a gas za oko 11 odsto. To u praksi znači rast cena osnovnih živitnih namirnica i drugih potrepština pa će sve ono što su građani od Vlade “dobili” u suštini “pojesti” inflacija.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da nema nagoveštaja da će u 2023. ekonomska situacija a time i životni standard građana biti bolji.

PROČITAJTE JOŠ

„Koliko je situacija loša najbolje pokazuju, između ostalih, podaci da čak jedna trećina zaposlenih u Srbiji ima plate niže od 50 hiljada dinara kao i onaj da će njih čak oko 500 hiljada od februara dobijati zakonom zagarantovanu minimalnu zaradu. Kao poslanik u Skupštini Srbije sam predložio da se odustane od izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona i umesto toga poveća iznos minimalca, jer je i aktuelni i onaj koji će važiti od 1.januara, ispod nivoa minimalne potrošačke korpe ali to nije prihvaćeno. Potpuno je jasno da vlast teret krize želi da prebaci na građane kako se ne bi ugrozio profit velikih stranih kompanija koje posluju u Srbiji. Pa tako, umesto da uvede oporezovanje ekstra profita, kompanijama poput NIS-a, Ziđina i drugim, vlast to uporno odbija i lišava se neophodnih budžetskih sredstava koja bi olakšala život građana u uslovima ekonomske krize“, navodi Veselinović.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Hoće li inflacija pojesti svako povećanje plata