Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs/Shutterstock

Svakodnevna poskupljenja nisu zaobišla ni sezonsku odeću, a kako su pred nama sve hladniji dani, mnoge porodice u Srbiji biće prinuđene da za sebe i decu obezbede nove jakne, čizme, rukavice, kape...

Brendirane zimske stvari su po običaju paprene i one nisu tema našeg mini istraživanja, već smo se držali proseka, koji bi trebalo da bude dostupan većini srpskih porodica. Ipak, kada smo posle obilaska radnji podvukli crtu, došli smo do zapanjujućih podataka, da je za sezonsko oblačenje četvoročlane porodice, potrebno više od polovine prosečne plate, koja prema poslednjim zvaničnim podacima iznosi oko 75.000 dinara. Obnavljanje zimske odeće i obuće mnogima je ovih dana glavobolja, jer je u radnjama sve poskupelo.

Čak je i za kupovinu odevnih komada nepoznatih brendova potrebna pozamašna cifra, a ukoliko bi jedna četvoročlana porodica odlučila da se ove zime ponovi od glave do pete, za to im je, prema proceni trgovaca potrebno minimum 40.000 dinara. Zbog talasa poskupljenja, to je za oko 10.000 više u odnosu na prošlu godinu.

Jakne skuplje oko 20 odsto

„Ono što je prošle godine bilo 3.500, sad je 4.500, a jakne koje su bile, 4.500 sad su 6.000 hiljada,“ kaže za Nova.rs Dejan Aleksić, prodavac u jednom kragujevačkom butiku, koji u ponudi ima samo zimske jakne.

Dejan Aleksić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Objašnjava da se navedene cene odnose na jakne jednog domaćeg proizvođača i da je na poskupljenje, kako kaže ‘‘uticalo sve‘‘.

„U finalni proizvod ušlo je poskupljenje goriva, materijala i plate za radnike, tako da su sve jakne, bilo da je reč o jesenjim, zimskim, muškim ili ženskim, sada skuplje za oko 20 odsto,“ precizirao je on.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dodaje da od ove sezone prvi put u ponudi imaju i uvozne jakne iz Turske, čija je cena 7.000 i 8.000 dinara, ali da ne može da oceni da li su i one poskupele, pošto ih prošle godine nisu imali.

U kineskim prodavnicama cene dečjih zimskih jakni kreću se od 2.500 do 5.500 dinara, ženske su od 4.500 do 8.000, a muške u rasponu od 3.500 do 7.500.

Od zaposlenih saznajemo, da su i Kinezi podigli cene, pa je u proseku svaka zimska jakna skuplja za oko 1.000 dinara u odnosu na prošlu sezonu.

U jednom stranom lancu supermarketa, u ponudi imaju i sezonsku odeću, pa na akciji mogu da se pronađu jakne za oko 3.000 diinara, ali je za takvu kupovinu, potrebno i vreme i sreća, jer se po pravilu, proizvodi na akciji brzo razgrabe.

Na udaru poskupljenja, najviše roditelji male dece

Kućni budžeti građana Srbije su sve tanji i ne mogu da isprate rast cena, od osnovnih životnih namirnica, pa sve do odeće i obuće. Zbog toga mnoge porodice prave prioritete kada je u pitanju kupovina odeće.

Kragujevčanka Marija zaposlena u zdravstvu, za naš portal kaže da ona i suprug godinama nose iste jakne, dok za decu moraju da kupuju nove stvari, jer ih, navodi ona, brzo prerastu. Ove godine imaju đaka prvaka, koga su opremili novim stvarima, ali su sa starijim detetom, kako kaže, dobro prošli, jer su „nasledili“ odeću od rođaka i prijatelja.

„Jaknu i nepromočive cipele platili smo ukupno 12.000 dinara i to nisu uopšte neke luksuzne stvari, već obične, nekih nepoznatih proizvođača. Sve smo kupili još početkom oktobra. Vidim da sada ima dosta akcija, možda bismo bolje prošli da smo malo sačekali, ali su nam stvari bile potrebne u tom trenutku i nismo imali izbora,“ kaže ova majka đaka prvaka.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

I drugi građani sa kojima smo razgovarali, navode da prioritet za kupovinu imaju deca, a da za sebe, kako kažu, kupuju stvari ‘‘jednom u pet godina‘‘ ili kad nešto dotraje.

Cipele u rasponu od 2.000 do 10.000 dinara

U prodavnicama obuće, saznajemo da su cene zimskog programa, u odnosu na prošlu godinu povećane za hiljadu do dve hiljade dinara po paru. Iako je staro pravilo, da ne treba žaliti novac za kvalitetnu obuću, u današnjim uslovima građani baš i nemaju mnogo izbora, pa kupuju prema svom budžetu i mogućnostima.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za četiri para zimskih cipela ili čizama, jednoj porodici u proseku bi bilo potrebno oko 20.000 dinara i to za obuću srednjeg kvaliteta.

Muške duboke čizme srednje klase, u radnjama se kreću od 3.500 do 7.000 dinara, ženske martinke su oko 5.000, a gležnjače idu i do 10.000 dinara. I obuća za decu je sličnog raspona, a neka prosečna cena je oko 5.000 diinara.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kako veliki broj građana nije u mogućnosti da priušti čak ni robu srednjeg kvaliteta, obuću kupuje u kineskim prodavnicama i na buvljacima, gde su cene približno iste. Tako  se par zimskih cipela, bilo da su u pitanju ženske, muške ili dečje, kreće od 2.000 do 4.000 dinara.

Na ovu kupovinu sezonskih odevnih komada treba dodati kape, šalove i rukavice, koji zajedno koštaju od hiljadu do dve hiljade dinara.  Ovi proizvodi su na većini prodajnih mesta zadržali prošlogodišnje cene, ili je kako saznajemo, poskupljenje bilo minimalno.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kada se na kraju podvuče crta, četvoročlanoj porodici je za kupovinu zimskih stvari potrebno oko 40.000 dinara.

Ipak, pojedini građani sa kojima smo razgovarali, ističu da im je kupovina novih stvari nedostižna, pa se okreću ‚,second hand‘‘ radnjama, u kojima zimke jakne koštaju oko 1.000 dinara.

****

BONUS VIDEO: Koliko košta održavanje ekonomskog tigra?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare