Foot:shutterstock

Proizvođači mleka su ranije na sastancima u Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije dogovorili da se uvede taksa na uvoz mleka od 15 dinara po litru, što je, prema rečima Vukašina Baćine iz Udruženja proizvođača mleka iz Banata, dobro rešenje za proizvođače. Takođe, tada je doneta odluka da taksa za uvoz sireva bude 30 dinara po kilogramu. Međutim, tvrdi Baćina, uvoz sireva je problem.

Prema njegovim rečima, trgovinski lanci uvoze sireve po ceni od 2,7 evra za kilogram, što sada stvara dodatni problem u proizvodnji mleka jer mlekare ne mogu da prodaju svoje proizvode i imaju velike zalihe.

„Evropska unija ima viška mleka i mlečnih proizvoda na svom tržištu jer ga ne izvoze u Kinu i Rusiju. Da bi zaštitili svoje proizvođače, EU subvencioniše izvoz mleka i sireva. Napominjem da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika“, istakao je Baćina.

Pročitajte još:

Dodaje da su mlekare primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima. Takođe, mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka.

„Da bi se sprečilo sve ovo gore navedeno, mi proizvođači mleka zahtevamo od Vlade Republike Srbije da što pre uvede taksu (prelevman) na uvoz sira od 330 dinara po kilogramu i da tim potezom trenutno zaštiti proizvođače mleka, zaposlene u mlekarama i same mlekare. Građani Srbije moraju da piju mleko i da jedu sir koji je proizveden u Srbiji a ne nešto što se uvozi iz EU“, rekao je Baćina.

On ističe da proizvodna cena kačkavalja iznosi oko 700 din po kilogramu, a da ga uvoznici uvoze za 2,7 evra, što je 318 dinara.

„A krajnji potrošač u Srbiji plaća oko 1.920 dinara za kilogram. Država Srbija ne sme da dozvoli trgovinskim lancima i uvoznicima da unište proizvođače mleka i mlekare. Država mora trgovinskim lancima da ograniči marže na mlečne proizvode. U Srbiji su trenutno u problemu proizvođači, prerađivači i krajnji potrošači“, zaključio je Baćina.

BONUS VIDEO Proizvođači mleka blokirali Ibarsku magistralu u Mrčajevcima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar