Proizvođači mleka Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND/TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Stočarstvo u Srbiji godinama se urušava, a najviše trpi mlekarski sektor. Zbog loše agrarne politike, sve više farmi se gasi, mleko se nekontrolisano uvozi, a najviše ispaštaju sami proizvođači. Dejan Trajković, farmer iz okoline Kovina i jedan od organizatora protesta održanog u petak koji je deo proizvođača mleka organizovao ispred Ministarstva poljoprivrede, ovim poslom bavi se više od 20 godina. Za Nova.rs ispričao je sa kakvim se problemima on i njegove kolege bore poslednjih godina, pokušavajući da prežive.

“Svi smo redukovali proizvodnju, ne možemo da opstanemo drugačije, a sa svih strana trpimo udare”, objašnjava Dejan.

Proizvođači mleka su, prema njegovim rečima, u situaciji da moraju da smanjuju broj grla, budući da je i stočna hrana ogroman trošak, naročito zbog toga što se zalihe hrane spremaju za celu godinu.

Pročitajte još:

A svi proizvođači imaju jedan cilj – da pokušaju da spasu svoje porodice i posao.

“Mi se ovim bavimo celog života jer ovo nije posao koji se radi od danas do sutra, već godinama. A zamislite da farmer dođe u situaciju da mora da kolje svoje krave koje čuva toliko dugo, pa to je stvar koja svima nama poslednja pada na pamet”, ističe Dejan.

I sve ide preko grbače seljaka.

Proizvođači mleka protest Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

“Ovde ne postoje nikakva pravila, trgovci imaju visoke marže, a prerađivači plaćaju mleko koliko im se može. Mi ispaštamo najviše, a država ćuti i to dozvoljava. Posle se neko pita što se prazne sela u Srbiji”, dodaje Dejan.

Naš sagovornik ističe da su mlekari nezadovoljni apsolutno svakim segmentom trenutnog stanja. Više puta su bili i u Ministarstvu poljoprivrede i u Ministarstvu trgovine. Međutim, kako kaže, niko ništa ne zna.

Što se tiče najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će “obradovati poljoprivrednike” uvećanim premijama za mleko, Trajković je jasan:

“Nemoj niko da nas obraduje, nego nek nas puste da radimo svoj posao”.

Proizvođači mleka protest Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

I na protestu u petak, održanom ispred Ministarstva poljoprivrede, nekoliko stotina proizvođača mleka iznelo je svoje zahteve: da se povećaju premije za mleko, regres na krave, smanji uvoz mleka I mlečnih proizvoda, dozvoli izvoz i utvrdi minimalna, zaštitna cena mleka.

„Protest je protekao mirno, objasnili smo zahteve, obratili su se seljaci i ispričali svoju muku. Ako se ništa ne reši, radikalizovaćemo proteste“, rekao je Trajković za Nova.rs.

Proizvođači, kojima je prekipelo, državi su povodom njenih obećanja poručili:

“Ne verujemo više nikome ništa dok ne vidimo da je obećano ispunjeno”.

BONUS VIDEO Treba plakati za prosutim mlekom: Kako je srpskim mlekarima prekipelo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare