Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ugovori za nabavku struje koju sklapaju javna preduzeća su višestruko veći nego prošle godine, vidi se iz podataka Portala javnih nabavki. Iz dostupne dokumentacije se ne može uvek zaključiti po kojoj jediničnoj ceni preduzeća ugovaraju isporuku struje sa EPS-om, ali je vrednost pojedinih ugovora značajno veća od procenjene vrednosti nabavke.

Ugovori koje je pogledala Nova ekonomija se uglavnom zaključuju na godinu dana. To znači da je njima obuhvaćen period u kojem važe preporučene cene, ali i period nakon toga za koji se ne zna po kojim cenama će privreda kupovati struju, kao ni da li će Vlada na to uticati.

Vlada je preporučila da cena za privredu do kraja godine bude 95 evra po megavat- satu.

Da javna preduzeća planiraju izdašnije troškove za struju pokazuje i primer trogodšnjeg plana JP „Pošta Srbije“.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pošta namerava da za struju za naredne tri godine (2023, 2024. i 2025) izdvoji 14,2 milijarde dinara što je oko šest puta više nego što su bila izdvajanja za prethodni trogodišnji period.

Prema ovom planu i dokumentima do kojih je Nova ekonomija došla, Pošta planira da struju plaća oko 317 evra po megat-satu.

Kako za Novu ekonomiju pojašnjava stručnjak za energetiku kompanije Dilojt (Deloitte) Željko Marković to ne znači da će javna preduzeća zaista i kupovati struju po tržišnim cenama, već se očekuju izmene ugovora.

„Privredni subjekti u Srbiji ponude za kupovinu struje dobijaju prema tržišnoj ceni i takvu cenu ugovaraju, a potom sklapaju aneks na cenu koju je Vlada preporučila (do kraja godine je to 95 evra po megavat-satu)“, kaže Marković za Novu ekonomiju.

Željko Marković, STRUČNJAK ZA ENERGETIKU-Dilojt Srbija, gost, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Željko Marković Foto: Newsmax Adria

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) odgovaraju da su u toku aktivnosti na zaključenju aneksa i da je „teoretski“ moguće da određen broj kupaca odbije njihovo potpisivanje, pa bi onda samo takvim kupcima bile fakturisane cene veće od preporučenih.

Željko Marković navodi da se procenjena vrednost nabavke obično stavlja da bude veća od vrednosti koja će biti ponuđena, naročito ako se tender raspisuje za više godina snabdevanja, kako bi se obuhvatile i moguće korekcije cene električne energije.

Pre preporuka Vlade Srbije EPS-u, EPS je električnu energiju prodavao u skladu sa cenama na tržištu električne energije, pa bi, da ne postoji ograničenja, cena u ovom momentu (2. septembar) bila preko 500 evra, kaže Marković.

„Da ne postoji preporuka Vlade, cena u ovom trenutku bila negde oko 550 evra po megavat-satu za godišnju isporuku, što je veće i od projektovane cene Pošte“.

I cena od 95 evra po megavat-satu važi samo do kraja godine, dakle u narednih četiri meseca, a onda će se shodno kretanjima na tržištu, dati preporuka za dalju cenu, dodaje Marković.

Pošta je do iznosa od 14,2 milijarde dinara došla tako što je sabrala očekivane troškove za nabavke struju sa očekivanim poskupljenima akciza, ali i proširenjem kapaciteta za grejanje.

U zahtevu koji je Pošta uputila nadzornom odboru koji treba da odobri tu nabavku, piše da preduzeće očekuje da će struja koštati 37,2 dinara po kWh, odnosno da će poskupeti 20 odsto u odnosu na cenu od 31,02 (kao primer su uzeli koliko je EPS ponudio JKP „Vodoovod i kanalizacija“ iz Stare Pazove.

Iz Elektroprivrede Srbije navode da je preduzeće iz Stare Pazove u tehničkoj specifikaciji preciziralo da ponuđači ponude za snabdevanje strujom upute za period od 1.5.2022. godine, do 31.4.2023. godine.

„S obzirom na to da se, u tom trenutku važeća preporuka Vlade (75 evra po megavat satu) odnosila na period snabdevanja do 30. juna EPS je kao ponuđač ponudu uputio u skladu sa važećim cenovnicima za traženi period od godinu dana, a što je upravo iznosilo 31,02 dinara po kilovat satu“, kažu iz EPS-a.

Preduzeće iz Stare Pazove je obavešteno da će odmah po zaključenju ugovora, biti potpisan aneks (što se kažu iz EPS-a i desilo) pa je za period maj i jun utrošena električna energija fakturisana je po ceni od 75 evra po megavat-satu.

Takođe je i za period jul i avgust struja fakturisana po ovoj ceni, jer je Vlada preporučila da se još dva meseca struja privredi obračunava po ovoj ceni.

Bonus video: Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar