Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Izvršni odbor Narodne banke Srbije peti put od početka godine povećao je referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentna poena, i ona sada iznosi 3 odsto. Ovu promenu osetiće svi građani koji su uzele dinarske kredite i to one sa promenljivom kamatnom stopom. Njihove mesečne rate će biti uvećane.

NBS je referentnu kamatnu stopu poslednji put povećala u julu ove godine, i tada je iznosila 2,75 odsto. Sada je došla do tri odsto, a prema rečima sagovornika Nove očekuje se da se taj trend rasta nastavi. Sa tim će rasti i rate za uzete kredite.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za “Novu” da će podizanje referentne kamatne stope pre svega pogoditi građane koji imaju kredite u dinarskoj vrednosti sa promenljivom kamatnom stopom.

“Ovo je za mene potpuno očekivana situacija imajući u vidu da se isti slučaj desio sa euriborom, ali i američkim federalnim rezervama. Podizaanje referentne kamatne stope ima za cilj da se spreči dalji rast inflacije preko povećanje cene kredita. Smanjiće se tražnja za novcem, što je jedan od instrumenata centralnih banaka kako bi se obuzdala inflacija”, priča naš sagovornik i dodaje da je to najbolji mehanizam u borbi protiv inflacije.

Ljubodrag Savić Foto: Medija Centar Beograd
Ljubodrag Savić Foto: Medija Centar Beograd

Ekonomista naglašava kako ne očekuje da će ovde stati podizanje kamatnih stopa jer inflacija raste širom sveta. Pored toga on objašnjava koga će nove mere najviše pogoditi.

“To će najpre pogoditi ljude koji imaju dinarske kredite sa promenljivom kamatnom stopom, što u praksi znači da će im rate za kredite biti veće. Ova odluka odnosi se isključivo na dinare, euribor se nije menjao. Građani koji su bili mudriji i uzeli kredite sa fiksnom kamatnom stopom, na njih ova odluka NBS ne utiče”, podvlači Savić.

Savić ističe da će sada ljudi mnogo više razmišljati da li će uzeti kredite, jer je novac “skuplji”.

Izračunali smo koliko sada košta rada za kredit

Novim povećanjem referentne kamatne stope posledično će porasti mesečne rate građana. Ukoliko ste uzeli keš kredit u iznosu od 2 miliona dinara na 24 mesečne rate, a kamatna stopa je bila 3 odsto, vaša mesešna rata iznosila je 85.962. dinara.

Povećanjem referentne kamatne stope sa 2,75 na 3 odsto, za istu vrednost kredita na kamatnu stopu od 3,25 odsto, jer se dodala nova vrednost referentne kamate, rata kredita će biti 86.183 dinara.

Drugim rečima, rata će biti veća za 221 dinar, odnosno 5.304 dinara za dve godine.

Ono što je daleko problematičnije je situacija kada se poveća euribor. Tada se povećavaju rate svih onih građana koju su uzeli stambene kredite u evrima, i to one sa promenljivom kamatnom stopom.

Euribor je poslednji put povećan pre dve meseca, prvi put od 2015. godine.

NBS zabranila bankama da poskupljuju prozivije narednih godinu dana

Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Pored nove referentne kamatne stope, NBS donela je odluku da se u narednih godinu dana neće podizati naknade I provizije za bankarske usluge.

„Za 150 dinara mesečnog održavanja građani će imati osnovni dinarski tekući račun, besplatno podizanje gotovine sa šaltera i bankomata svoje banke, kao i besplatnu debitnu karticu“, navela je guverner NBS.

U okviru paketa biće i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

Bonus video: Da li i na koji način Narodna banka Srbije štiti građane od inflacije


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare