Plazma keks, proizvodnja i pakovanje lažnog plazma keksa
Foto: MUP Srbije

Portparol Kosovske carine Adriatik Staviljeci (Stavileci) kazao je da je u odnosu na prošlu godinu procenat uvoza iz Srbije ostao isti.

Tokom ove godine na Kosovo je iz srpske države ušla roba u vrednosti od oko 8 miliona evra, piše prištinska Koha, a prenosi KoSSev.

Od toga je 5 miliona dato za uvoz 2 miliona kilograma keksa i slatkiša iz Srbije.

Portparol Kosovske carine Adriatik Staviljeci (Stavileci) kazao je da je u odnosu na prošlu godinu procenat uvoza iz Srbije ostao isti.

PROČITAJTE JOŠ

Uvoz proizvoda iz Srbije, dodaje Staviljeci, usmeren je na prehrambenu industriju, ali ima i drugih industrijskih proizvoda, dok je izvoz Kosova u Srbiju usmeren na voće, povrće i građevinski materijal.

Ekonomista, Mustafa Kadrijaj, kaže da dok se kompanije iz Srbije trude da imaju veliko tržište na Kosovu, kosovski proizvodi imaju poteškoća da se prodru na srpsko tržište.

Predsednik Kosovske privredne komore, Berat Rukići (Rukiqi), ocenio je da trenutno postoji tržišna neravnoteža između Kosova i Srbije i da to, prema njegovim rečima, šteti ekonomiji Kosova.

Kosovo se, prema podacima Agencije za statistiku, i dalje suočava sa visokim trgovinskim deficitom.

Doprinos izvoza sa zemljama CEFTA-e, prema podacima iz meseca oktobra 2021., bio je preko 24 miliona evra, dok je uvoz bio blizu 90.3 milijardi evra.

 

****

BONUS VIDEO: Zašto uvozimo struju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar